Potřebujete na 4 porce: 250 g semolinových pšeničných špaget v suchém stavu, 150 g anglické slaniny (nakrájené na kostičky), 50 g parmazánu (nastrouhaného najemno), 50 g pecorino romano (nastrouhaného najemno), 2 vaječné žloutky z vajec velikosti M, 1 vejce velikosti M, sůl.
ČAS: 25 minut v kuchyni, 15 minut nicnedělání, servíruji za 40 minut.
Postup:
- Nejprve si dejte vařit špagety. Po uvaření špagety sceďte a do hrnku si odlijte přibližně 150 ml vody, ve které se vařily.
- Mezitím dejte do větší hluboké pánve na kostičky nakrájenou slaninu a začněte pánev pomalu rozehřívat na mírném až středním plameni. Jakmile bude slanina dozlatova vyškvařená, vypněte plamen a pánev dejte stranou.
- Po uvaření špaget si připravte sýrovou směs. V menší misce smíchejte vidličkou najemno nastrouhaný parmazán a pecorino romano, 2 žloutky, 1 vejce a zhruba 100 ml vody ze špaget.
- Do pánve se slaninou následně přidejte scezené uvařené špagety a začněte zahřívat na mírném plameni po dobu 30–60 vteřin za stálého míchaní. Míchejte důkladně, aby se špagety obalily tukem ze slaniny.
- Poté do pánve vlijte sýrovou směs s vejci, vypněte plamen, přilijte další 3–4 lžíce vody ze špaget a míchejte, dokud se špagety zcela neobalí směsí a nebudou se lesknout.
- Vejce se uvaří teplotou ze špaget, která zároveň roztopí i sýr a vznikne tak klasická jemná omáčka carbonara.
- Hotové špagety s omáčkou dle potřeby dochuťte solí, rozdělte do jednotlivých talířů a podávejte.
- Více receptů na 30minutvkuchyni.cz
Co znamenají čísla na vejcích a jak poznat, že jsou čerstvá? Videohub