Arašídy v hlavní roli: Recept na nejlepší kung pao, cheesecake i pikantní salát
-
Vzhledem, strukturou i chutí připomínají ořechy, avšak buráky nazývané též arašídy spadají do rodiny luštěnin! A stejně jako ony mají i blahodárný vliv na naše zdraví. K tomu všemu jsou velmi chutné a lze z nich vykouzlit jak slané, tak sladké dobroty.
- 1.
Kung pao
Suroviny • 3 lžíce sladkého bílého vína, nejlépe rýžového saké • 3 lžíce sójové omáčky • 3 lžíce olivového oleje • 2 lžíce solamylu, rozpuštěné ve dvou lžících vody • 450 g kuřecích prsou na nudličky • 1–2 lžičky octa • 2 lžičky tmavého třtinového cukru • 4 jarní cibulky • 2 stroužky česneku • 100–120 g nesolených arašídů • 600 g vařené rýže.
Postup • Nejprve si připravíme marinádu. Smícháme lžíci vína, lžíci sójové omáčky, lžíci oleje a lžíci solamylu. Do marinády naložíme kuřecí maso tak, aby se v ní obalily všechny kousky. Přiklopené dáme na půl hodiny do ledničky. Mezitím uděláme omáčku, v malé míse smícháme zbylé víno, sójovou omáčku, olej a zbylý solamyl, přidáme ocet a třtinový cukr. Poté vmícháme nakrájené jarní cibulky, nožem rozmělněný česnek a arašídy.
Kuřecí maso zprudka opečeme na pánvi, až zbělá a uvnitř bude propečené, přidáme omáčku. Necháme zhoustnout a můžeme podávat. Nejlepší přílohou je vařená rýže.
Tip: Podle chuti můžeme do směsi přidat i další zeleninu jako například mrkev, fazolky, zelí, papriku apod.
- 2.
Domácí arašídové máslo
Suroviny• 400–500 g nesolených nepražených arašídů • 1 lžíce medu (v tekutém stavu) • 1 lžíce kokosového oleje tekutém stavu (může být i slunečnicový • špetka soli (lze vynechat)
Postup • Všechny arašídy důkladně rozmixujeme na »pudr«. Poté přidáme 1 lžíci medu s olejem a špetkou soli a vše znovu mixujeme na plný výkon po dobu cca 1 minuty. Máslo ochutnáme a podle chuti můžeme přidat více medu nebo soli. Pro tekutější konzistenci přilijeme i více oleje. Nakonec směs mixujeme na plný výkon 30 vteřin, aby se vše spojilo. Hotové arašídové máslo přemístíme do uzavíratelné skleněné nádoby a skladujeme nejlépe v lednici.
- 3.
Pikantní mrkvový salát
Suroviny • 6 větších mrkví • 1 červená cibule • hrst pražených arašídů • hrst koriandru • chilli paprička • 1 lžíce hnědého cukru • 2 lžíce rostlinného oleje • 3 lžíce rybí omáčky nebo šťáva z půlky citronu • sůl.
Postup • Mrkev nastrouháme nahrubo, arašídy nasekáme, cibuli nakrájíme na tenké proužky a vše smícháme s koriandrem. Přidáme zálivku připravenou z najemno nakrájené chilli papričky, cukru, oleje, špetky soli a citronu nebo rybí omáčky (na tu pozor, je hodně slaná a ne každému vyhovuje výrazné rybí aroma) a podáváme.
- 4.
Arašídový cheesecake
Suroviny: Korpus: • g máslových sušenek • lžíce kakaa • cca 45 g másla
Náplň: • 450 g smetanového sýra • 100 g zakysané smetany • 120 g třtinového cukru • vanilkový extrakt • 2 vejce • 1 žloutek • 200 g arašídového másla
Ozdoba: • 50 g čokolády • 4 lžíce smetany ke šlehání • hrst pražených nesolených arašídů.
Postup • Nejprve si vyložíme formu pečicím papírem a vyhřejeme troubu na 170 °C. Rozdrtíme si sušenky a spojíme je s kakaem a rozpuštěným máslem. Sušenkovou hmotu upěchujeme do formy a dáme na 10 minut do trouby předpéct. Poté vyndáme a necháme vychladnout. Dále pečlivě smícháme sýr, cukr, vanilku a zakysanou smetanu. Poté po jednom přidáváme vejce a žloutek. Nakonec zamícháme arašídové máslo a nalijeme směs na předpečený korpus.
Do trouby vložíme pekáček s horkou vodou, abychom vytvořili páru. Teplotu snížíme na 150 °C a vložíme cheesecake do trouby. Na zmíněnou teplotu pečeme dort 10 minut, poté snížíme na 110 °C a pečeme asi hodinu. Po hodině vypneme troubu a necháme dort pomalu vychladnout nejprve v troubě, poté venku.
Po vychladnutí vložíme do lednice a necháme chladit pár hodin, lépe přes noc. Před servírováním rozehřejeme čokoládu se smetanou, pokapeme polevou dort a nakonec ozdobíme nasekanými arašídy.
Videodélka: 01:21.98Video se připravuje ...Ořechové tyčinky si zamiluje každý! Videohub