Potřebujeme na lívance: 200 ml mléka, 125 g hladké mouky, 1 vejce, 20 ml oleje, 2 lžíce vody, kůru z půlky pomeranče, kůru z půlky citronu, 1 lžičku cukru, 20 g droždí, olej na smažení.
Na tvarohovou směs: 200 g tvarohu z kostky, 150 g čerstvých borůvek, 4 lžíce cukru, 100 ml smetany ke šlehání (min. 33 % tuku).
Na ozdobení: čerstvé borůvky, 250 ml šlehačky, lístky máty nebo meduňky.
Postup:
- V míse metličkou prošleháme mléko s hladkou moukou. Přidáme vejce, olej a vodu a znovu směs prošleháme. Těsto ochutíme strouhanou kůrou z půlky pomeranče a půlky citronu, přisypeme cukr a rozdrobené droždí.
- Všechny suroviny smícháme metličkou v míse, aby se pěkně propojily. Těsto necháme cca 20 minut nakynout.
- Mezitím si smícháme měkký tvaroh z kostky s čerstvými borůvkami, cukrem a smetanou. Lívance smažíme pozvolna v lívanečníku na troše oleje z obou stran dozlatova.
- Na lívanečky dáme tvarohovou směs s borůvkami a ozdobíme šlehačkou, kterou posypeme borůvkami a přidáme lístky máty nebo meduňky.
Kuchař Jaroslav Sapík oslavil 70. narozeniny: Potrápily ho zdravotní problémy! Hana Höschlová