Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Potraviny v akcích prudce zdražily! Ekonom: Na ceny, co bývaly, se už nevrátíme

Autor: Kateřina Beránková, ČTK, swp - 
4. února 2023
05:00

Akce, sleva! Češi je vyhledávají stále častěji. Jenže i akční ceny rostou, a ne málo. Potraviny z letáků v obchodech v lednu meziročně zdražily v průměru o 37 %. Cena vzorového nákupu stoupla o 208 korun.

Nejvíc od ledna loňského roku zdražila vejce, v průměru o 119 %. Na dvojnásobek se zvýšily ceny cukru krystal. Za kilo hladké mouky platíme o 71 % více. Pokračovat lze vepřovou pečení (53 %) či chlebem (50 %). Slevy jsou navíc menší než loni. „V lednu tohoto roku jsou akční ceny obchodníků průměrně o 20 procent nižší, v lednu 2022 to bylo o 21 procent méně,“ uvedl Petr Sikora, ředitel České distribuční, která analýzu zpracovávala.

Ceny porovnávali výzkumníci s indexem spotřebitelských cen Českého statistického úřadu, tedy průměrnou cenou za celou Českou republiku. Dobrou zprávou je alespoň to, že některé sledované položky zdražily pouze mírně. O osm procent se zvýšila cena výčepního piva. Pouze o tři procenta zdražily brambory. Dvě položky pak navzdory inflaci dokonce zlevnily, jablka o 28 % a o 18 % bílý jogurt.

Drahota mění i chování mladších zákazníků. „Podle letáků nyní nakupují všechny věkové kategorie spotřebitelů, zatímco dříve je sledovali hlavně starší lidé,“ upozornil Petr Sikora.

Ministr zemědělství tepe řetězce: Proč je tak draho?

Kvůli vysokým cenám cukru a vajec oslovil ministr zemědělství Zdeněk Nekula (52, KDU- -ČSL) dokonce obchodní řetězce. V dopise zdůraznil, že se na něj obracejí lidé. Tvrdí, že podle evropské statistické agentury Eurostat vyprodukují v Polsku slepičárny 100 kg vajec za 259,84 eura (6237 Kč), v Česku je dodají za 229,68 eura (5513 Kč). V korunách tedy o 724 Kč levněji.

V polských obchodech jsou přitom vejce levnější než v Česku,“ prohlásil ministr. Kritiku odmítl

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.