Sladké recepty odbornice na výživu Karolíny Fourové: Vsaďte na ricottu i tvaroh!

/
  • Odbornice na výživu Karolína Fourová se podělila o své oblíbené recepty.
    15. listopadu 2022 ● 13:10

    Žijeme v době, kdy je jídlo nejbezpečnější v historii. Přesto se spotřebitelé přestávají orientovat v tom, co je zdravé, co není, jak poznat pod barevným obalem kvalitu a čemu ve spletité informační džungli uvěřit. »Výživná kniha o jídle« Karolíny Fourové, inženýrky v oboru výživy a kvality potravin, vám v tom pomůže. Přinášíme malou ochutnávku osvědčených recepů. 

     

  • 1.

    Celozrnné ricottové lívance

    Potřebujete na 4 porce: 3 středně velká vejce (bílky a žloutky zvlášť), 250 g ricotty, 250 ml mléka, lžičku vanilkového extraktu nebo semínka z lusku, 120 g celozrnné ječné hladké mouky (lze nahradit špaldovou nebo pšeničnou), 1 lžičku kypřicího prášku, řepkový olej nebo přepuštěné máslo na smažení.

     

    K podávání: řecký jogurt, čerstvé ovoce.

     

    Postup: Žloutky dejte do mísy, přidejte ricottu, postupně přilévejte mléko a vanilkový extrakt nebo semínka z vanilkového lusku. Prošlehejte do hladkého krému.  Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Dejte je na chvilku stranou.

     

    Do jiné, menší misky prosejte mouku s kypřicím práškem. Sypké suroviny rychle vmíchejte do směsi žloutků, ricotty a mléka. Nakonec opatrně (ideálně ve třech fázích) zapracujte sníh z bílků jemným převalováním těsta. Žádné zběsilé míchání. Rozpalte lívanečník, potřete lehce mašlovačkou řepkovým olejem nebo rozpuštěným ghí a opékejte dozlatova z obou stran.

     

    Tipy autorky: Ricottové lívance můžete jíst i naslano. Stačí v receptu vynechat vanilku. Budete-li mít hodně kreativní náladu, můžete do těsta vmíchat lžíci (nebo třeba dvě) najemno nakrájených bylinek.

     

    Prosévání mouky je důležité, aby se sypké suroviny dobře spojily a zároveň provzdušnily. Mouku bez hrudek oceníte zvlášť ve chvíli, kdy chcete těsto co nejméně míchat a zpracovávat.

  • 2.

    Nejlepší tvarohová bábovka

    Potřebujete: 200 g hrubé mouky, + na vysypání formy, půl balení kypřicího prášku, špetku soli, 3 vejce, 120 g třtinového cukru, 100 g rozpuštěného másla + na vymazání formy, kůru z 1 chemicky neošetřeného citronu, semínka z půlky vanilkového lusku, 500 g polotučného nebo tučného tvarohu ve vaničce.

     

    Postup: Formu na bábovku vymažte máslem nebo olejem, vysypte hrubou moukou, strouhankou nebo kokosem. Troubu předehřejte na 170 °C.  Hrubou mouku smíchejte v menší misce s kypřicím práškem a špetkou soli a dejte na chvíli stranou.

     

    Ve velké míse šlehejte ručním šlehačem nebo v robotu vejce s třtinovým cukrem do nadýchaného světlého krému, bude to trvat přibližně 10 minut. Tato část je velmi důležitá. Do vaječné směsi vlijte rozpuštěné zchladlé máslo a dál šlehejte na vysoké otáčky.  Přidejte citronovou kůru, semínka z vanilkového lusku a také tvaroh.  Nakonec postupně vsypte směs mouky, kypřicího prášku a soli. Nyní už šlehejte jen tak dlouho, dokud se všechny ingredience nespojí v hladké těsto.

     

    Těstem opatrně naplňte připravenou formu, vložte do trouby a pečte přibližně 45 minut, dokud povrch bábovky nezezlátne a kontrolní dřevěná špejle nevyjde z těsta čistá, bez drobečků.

     

    Tip autorky: V bábovce je tak málo mouky, že když mícháte těsto, říkáte si, že to v žádném případě nemůže vyjít. A ono to vyjde a je to fantastické. Dejte jen pozor na dodržení správného postupu. Nespěchejte!

  • 3.

    Tradiční italský ricottový koláč s ovocem

    Potřebujete: 80 g měkkého másla + na vymazání formy, hrubou mouku na vysypání formy, 100 g třtinového cukru, semínka z vanilkového lusku nebo pár kapek vanilkového extraktu, šťávu a kůru z 1 chemicky neošetřeného citronu, 425 g ricotty, 3 vejce, 200 g polohrubé mouky, půl lžičky sody, čtvrt lžičky soli moučkový cukr na pocukrování.

     

    Postup: Formu na koláč nebo dortovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 200 °C. Máslo, které je povolené natolik, aby do něj šel prstem utvořit důlek, ale zároveň není tekuté, vložte do mísy spolu s cukrem. Šlehejte 5 minut, dokud nevznikne bělavá nadýchaná pěna a cukr se v másle zcela nerozpustí. Toto je jedna z nejdůležitějších částí postupu a není radno ji odbýt.

     

    Poté přidejte vanilková semínka nebo pár kapek vanilkového extraktu, šťávu a kůru z citronu a ricottu. Do vzniklého krému zašlehejte vejce, jedno po druhém. Ani u vajec nespěchejte, vždy počkejte, až šlehač vejce zapracuje do krému a až poté přidejte další.

    Zvlášť v míse promíchejte mouku se sodou a solí a rychle vmíchejte do krémové směsi. Zašlehejte mouku důkladně, ale pracujte rychle. Soda reaguje s kyselým citronem hned. Hrozí tedy, že dlouhým šleháním z těsta vyženete většinu bublinek.

    Nalijte těsto do připravené formy, případně dozdobte ovocem a vložte do trouby. Teplotu v troubě snižte na 180 °C a koláč pečte 35 minut, dokud nezezlátne a dřevěná kontrolní špejle z těsta nevyjde čistá, bez drobečků.

     

    Množství surovin v receptu odpovídá kulatému koláči o průměru 27 cm.

     

    Tip autorky: Vláčný, nadýchaný koláč, který voní citronem. Nezáleží na tom, jestli ovocem pokladete těsto nebo ho k němu nakrájíte čerstvé, jestli budete koláč podávat vychlazený z lednice nebo ho vezmete na piknik.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Strava našich babiček. Jak se jedlo za první republiky? Videohub

    Fotogalerie
    6 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy