Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Oceněná foodblogerka Michaela Smolková: Tohle jsou nejlepší podzimní recepty!

/
  • Oceněná foodblogerka Michaela Smolková poskytla své oblíbené podzimní recepty.
    11. listopadu 2022 ● 10:42

    Michaela Smolková ráda píše o dobrém jídle, kvalitě a výrobě potravin a o mýtech ve výživě. A ráda sdílí své prověřené recepty, které zajistí, že si pochutnáte a navíc budete jíst zdravě. 

  • 1.

    Palačinky s karamelizovanými hruškami

    Potřebujete na palačinkové těsto (cca 10 -12 ks dle velikosti pánve): 200 g hladké pšeničné mouky, 3 vejce, 350 ml polotučného mléka, špetku soli, olej vhodný na opékání (např. řepkový)

     

    Na karamelizované hrušky: 6 ks hrušek, 1 lžíci cukru, 1 lžíci přepuštěného másla, půl lžičky skořice, špetku kardamomu, 1 hrst nasekaných vlašských ořechů, 500 g nízkotučného tvarohu k podávání.

     

    Postup: V mléku rozmíchejte vejce a postupně přidejte mouku. Prošlehávejte metličkou, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto poté nechte alespoň půl hodiny v lednici odpočívat, aby mělo ideální konzistenci. Rozehřejte pánev, lehce potřete olejem a postupně opékejte palačinky.

     

    Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte hrušky, koření a cukr. Směs důkladně promíchejte a poté nechejte zkaramelizovat asi 4 minuty. Poté přidejte vlašské ořechy a opékejte cca další 2 minuty. Palačinky potřete nízkotučným tvarohem, či jiným čerstvým méně tučným sýrem bohatým na bílkoviny. Následně naplňte směsí s hruškami a ořechy.

  • 2.

    Gnocchi v sýrové omáčce s brokolicí

    Potřebujete na 2 až 3 porce: 500 g gnocchi (připravte dle návodu), 250 g sýru ricotta, 1 cibuli na kostičky, 1 brokolici (asi 300 g), 2 hrsti mletých ořechů, 1 lžíci řepkového oleje, sůl, pepř, česnek dle chuti, případně polotučné mléko na zředění.

     

    Postup: Nejprve si dejte vařit gnocchi dle návodu. Dále rozpalte pánev s olejem a orestujte cibulku. Přidejte brokolici, oříšky, koření a opékejte, dokud brokolice nezměkne. Směs poté zjemněte sýrem riccota, případně ještě nařeďte mlékem. Nakonec přidejte do pánve gnocchi a krátce prohřejte.

  • 3.

    Pečená kuřecí stehna s fazolkami

    Potřebujeme: 4 ks kuřecích stehen, 1 jarní cibulku, 20 g másla, 400 g čerstvých/mražených zelených fazolek, 1 bio citron, 500 ml vody nebo zeleninového vývaru, sůl, koření na kuře (tymián, citrónová tráva, rozmarýn, sladká mletá paprika, koriandr, pepř).

     

    Postup: Kuřecí maso osolte, posypte kořením a vložte do pekáčku s vodou/vývarem. Nakrájejte na tenké plátky máslo a rovnoměrně jej rozložte na kuřecí stehna. Dále k masu přidejte na kolečka pokrájený citrón a cibulku. Maso dejte péct na 180 °C na cca 40 minut, jakmile začne kůžička zlátnout, přihoďte do pekáčku fazolky a pečte dalších10- 15 minut. Během pečení kuřecí stehna polévejte výpekem, díky polévání dosáhnete křupavé kůžičky.

  • 4.

    Pečené brambory se zeleninou a sýrovým dipem

    Potřebujete na 4 porce: 1 kg nových brambor i se slupkou, 200 g papriky, 200 g cukety, 200 g mrkve, 4 lžíce oleje na potření brambor a zeleniny, sůl a oblíbené koření.

    Na dip: 200 g sýru cottage, 6 lžic polotučného tvarohu, 120 g strouhaného ementálu, eidamu nebo goudy, hrstku nasekané petržele, hrstku nasekané pažitky.

     

    Postup: Troubu předehřejte na 200 °C. Na plech vyložený pečicím papírem naskládejte brambory pokrájené na měsíčky a mrkev na menší kousky. Potřete olejem a dejte péct cca na 10 minut. Poté k bramborám a mrkvi přihoďte zbytek zeleniny, kterou rovněž jen potřete olejem. Jakmile brambory a zelenina zezlátnou, vyndejte je z trouby, posolte a okořeňte. Dip připravte jednoduše tak, že veškeré suroviny spolu rozmixujete dohladka.

    Video
    Video se připravuje ...

    Roquefort vs. eidam. Z historie našeho nejlevnějšího sýra Videohub

    Fotogalerie
    6 fotografií

     

Dnešní horoskopy