Slaví se po celém světě

Mnoho civilizací slavilo v tomto období svátek druhé sklizně a pojímalo ho jako čas díků. Zemědělci už věděli, jak se jim dařilo a jak prospívala jejich zvířata, proto v tomto období děkovali za hojnost a úrodu. Dokonce i americký Den díkůvzdání se dříve oslavoval 3. října, což dává větší smysl. Od začátku 18. století také Bavoři ustavili slavnost, která začíná v posledním týdnu září – Oktoberfest – a ta se ve vší slávě dožila dneška.

Den pohanských čarodějů

Mabon je pohanský svátek druhé sklizně. Jeho tradice byla obnovena v 70. letech 20. století. Symbolem svátku jsou jablka, která se pak používají při rituálech, při kterých se děkuje bohům za bohatou úrodu. Stavějí se také oltáře se symboly ročního období právě v podobě sezonních plodů. Oslavy probíhají v kruhu přátel a rodiny. Jednoduchý rituál k uctění odcházejícího léta si můžete dopřát i vy.

Roh hojnosti

Tento obřad má zajistit prosperitu i v dalším roce, a navíc harmonicky propojí léto s podzimem.

Postup: Váš »roh hojnosti« nemusí být samozřejmě roh, stačí miska z přírodního materiálu, nikdy však nepoužívejte plast nebo kov. Je však možné použít sklo. Naplňte misku obětinami z podzimní sklizně. Využijte symboly svátku – jablka, hroznové víno, dýně, z nápojů pak cider, burčák nebo mladé víno.

Položte misku na oltář (oltářem může být zrovna tak plochý kámen na zahradě jako komoda nebo polička), zapalte svíčku a poděkujte Zemi za její dary a přízeň. Vzpomeňte si, co se vám povedlo, jaké šťastné náhody vás potkaly, co jste zvládli a ve zdraví přežili. Potom snězte pár soust z misky, upijte pár doušků a zbytek vraťte Zemi, tedy zakopejte na zahradě nebo na poli.

Při zakopávání poproste bohy a Zemi, aby vám zachovali přízeň i v následujícím roce a požehnali vás hojností na materiální i duchovní úrovni.

Víte, že...

...zářijová rovnodennost obvykle nastává 22. nebo 23. září, velmi vzácně může připadnout na 21. nebo 24. září?

Rovnodennost 21. září nebyla už několik tisíciletí. V 21. století však přijde dvakrát – v letech 2092 a 2096. Poslední rovnodennost 24. září nastala v roce 1931, další nastane v roce 2303.

 

Video
Video se připravuje ...

23. září 2022 - podzimní rovnodennost Videohub

Fotogalerie
4 fotografie