„Větší bedlu jsem snad ještě neviděl,“ řekl Martin Macháček, který sebral jednu z nejoblíbenějších podzimních hub v Domašíně u Dobrušky. Její klobouk měřil v průměru 38 centimetrů a na výšku měla okolo 40 centimetrů. „Našli jsme ji s kamarádem, když jsme jeli na chatu. Byla uprostřed louky,“ prozradil houbař. Obrovskou houbu pak věnoval tátovi, který si ji připravil na másle s kmínem.

Houba pro celou rodinu

Skvělou úrodu na Rychnovsku měla i Helena Čančarová z Křovic u Dobrušky, která si domů přinesla velké hřiby. Největší vážil přes jeden kilogram. „Takový úlovek stačí na pořádnou smaženici, řízky a možná i houbový guláš pro celou rodinu,“ okomentovalo velikost úlovku královéhradecké hejtmanství.

Babí léto se odkládá

Oteplení přijde, ale slibované babí léto se zatím odkládá. Přes střední Evropu se nad Balkán přesune tlaková výše. Po její přední straně k nám bude proudit studený vzduch od severu, po její zadní straně od soboty teplejší vzduch od jihozápadu. Rtuť teploměru se tak vyšplhá až k 19 stupňům, nebe však zůstane zatažené.

 

Video
Video se připravuje ...

Bedly: Jak poznat jedovatou bedlu zahradní a na jaké další si dát pozor? Videohub

Fotogalerie
3 fotografie