Proč je jíst?
snižují riziko osteoporózy
pomáhají při zácpě
mají nízký glykemický index, takže jsou vhodné pro cukrovkáře
díky vysokému obsahu vody jsou ideální při dietách
snižují vysoký krevní tlak
jsou prevencí mrtvice a cévních onemocnění obsahují silný antioxidant
vařené a pečené se používají proti kašli, odvar ze sušených působí proti průjmům obsahují velké množství kyseliny listové, která je důležitá pro růst a krvetvorbu
jsou bohaté na sodík, draslík, měď, fosfor, zinek a vápník pomáhají při zánětech močového měchýře, mají močopudné účinky, plané hrušky pak mají silnější léčebné účinky než šlechtěné odrůdy
Skladovat i sušit
Letní a podzimní odrůdy pro skladování se sklízejí před plnou zralostí (tzv. podtržené), během krátké doby dozrají. Lépe uchovatelné jsou zimní odrůdy, které se naopak trhají plně dozrálé, jinak už nedozrají a vadnou. Zimní při skladování snesou až –1,5 °C, což prodlouží jejich trvanlivost. Hrušky se často suší (celé, díly či plátky), ze sušených se mele prášek zvaný pracharanda, který se používá k posypu koláčů či knedlíků.
Na tohle pozor!
Rozhodně hrušky nekonzumujte, pokud máte průjem. A některé odrůdy obsahují v dužině drobná zrníčka, která lidem s citlivými střevy a poruchami žlučníku, pokud se konzumují v syrovém stavu, způsobují potíže.
Jak je konzervovat?
Ne zcela zralé hrušky se výborně hodí na kompoty, mošty a vína. Plně zralé šťavnaté hrušky využijete na moučníky, dezerty a padané pak do různých pálenek. Hrušková dřeň (rozvařit a propasírovat) na vzduchu hnědne, pomáhá zakapání citronovou šťávou. Dá se i zamrazit.
Hrušková marmeláda
Potřebujete: 1 kg hrušek 500 g želírovacího cukru 2:1 pár kousků hřebíčku 2 kousky skořice 125 ml vody.
Postup: Omyté hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kousky. Dejte do kastrolu, zalijte 125 ml vody a vařte do změknutí. Když se začnou rozpadat, rozmixujte je ručním mixérem na hustou kaši. K rozmixovaným plodům přidejte 500 g želírovacího cukru, hřebíček, skořici a vařte ještě 4 až 8 minut, dokud směs nezhoustne.
Správnou hustotu marmelády poznáte tak, že kápnete trošku marmelády na studený talířek. Pokud se nerozteče, je hotová. Horkou marmeládu nalijte do připravených sterilizovaných sklenic, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru.
Vyrobte si sušák na bylinky ze staré bedýnky TV Prima