Proč je jíst?

􀂒 snižují riziko osteoporózy

􀂒 pomáhají při zácpě

􀂒 mají nízký glykemický index, takže jsou vhodné pro cukrovkáře

􀂒 díky vysokému obsahu vody jsou ideální při dietách

􀂒 snižují vysoký krevní tlak

􀂒 jsou prevencí mrtvice a cévních onemocnění obsahují silný antioxidant

􀂒 vařené a pečené se používají proti kašli, odvar ze sušených působí proti průjmům obsahují velké množství kyseliny listové, která je důležitá pro růst a krvetvorbu

􀂒 jsou bohaté na sodík, draslík, měď, fosfor, zinek a vápník pomáhají při zánětech močového měchýře, mají močopudné účinky, plané hrušky pak mají silnější léčebné účinky než šlechtěné odrůdy

Skladovat i sušit

Letní a podzimní odrůdy pro skladování se sklízejí před plnou zralostí (tzv. podtržené), během krátké doby dozrají. Lépe uchovatelné jsou zimní odrůdy, které se naopak trhají plně dozrálé, jinak už nedozrají a vadnou. Zimní při skladování snesou až –1,5 °C, což prodlouží jejich trvanlivost. Hrušky se často suší (celé, díly či plátky), ze sušených se mele prášek zvaný pracharanda, který se používá k posypu koláčů či knedlíků.

Na tohle pozor!

Rozhodně hrušky nekonzumujte, pokud máte průjem. A některé odrůdy obsahují v dužině drobná zrníčka, která lidem s citlivými střevy a poruchami žlučníku, pokud se konzumují v syrovém stavu, způsobují potíže.

Jak je konzervovat?

Ne zcela zralé hrušky se výborně hodí na kompoty, mošty a vína. Plně zralé šťavnaté hrušky využijete na moučníky, dezerty a padané pak do různých pálenek. Hrušková dřeň (rozvařit a propasírovat) na vzduchu hnědne, pomáhá zakapání citronovou šťávou. Dá se i zamrazit.

Hrušková marmeláda

Potřebujete: 􀂒 1 kg hrušek 􀂒 500 g želírovacího cukru 2:1 􀂒 pár kousků hřebíčku 􀂒 2 kousky skořice 􀂒 125 ml vody.

Postup: Omyté hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kousky. Dejte do kastrolu, zalijte 125 ml vody a vařte do změknutí. Když se začnou rozpadat, rozmixujte je ručním mixérem na hustou kaši. K rozmixovaným plodům přidejte 500 g želírovacího cukru, hřebíček, skořici a vařte ještě 4 až 8 minut, dokud směs nezhoustne.

Správnou hustotu marmelády poznáte tak, že kápnete trošku marmelády na studený talířek. Pokud se nerozteče, je hotová. Horkou marmeládu nalijte do připravených sterilizovaných sklenic, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru.

 

Video
Video se připravuje ...

Vyrobte si sušák na bylinky ze staré bedýnky TV Prima

Fotogalerie
3 fotografie