Lanýž patří mezi gurmány k chuťově nejvíce ceněným houbám. Největším producentem této houby je Itálie a Francie, kde je jejich sběr již zcela tradiční a pro mnohé hledače představuje zdroj obživy.

 „Cena se odvíjí od velikosti a kvality daného kusu a může se v aukci vyšplhat do milionových částek,“ vysvětluje Jiří Dubec z Mykologického klubu Slavkovský les. U nás je ale lanýž letní zákonem přísně chráněný! „Za jeho sběr hrozí pokuta 50 tisíc pro fyzickou osobu a až milion pro právnickou,“ upřesňuje dále Dubec.

Roste v doubravách

„Lanýž letní roste v symbióze s duby, takže ho lze nalézt v teplomilných doubravách, často vyhrabaný od prasat u paty stromu. Dokonce je známá lokalita i přímo v Praze,“ popisuje odborník.  Jejich kvalita je ovšem zcela jiná, než u našich jižních sousedů. „Ty, které rostou u nás, jsou kvůli nevhodným klimatickým podmínkám vůní i chutí velice vzdálené těm z Piemontu nebo Burgundska,“ mírní nadšení tuzemských houbařů odborník.

Pozor na záměnu

U nás si  však lanýže letního houbaři často pletou.  „Lidé udávají, že našli lanýž, a chtějí vědět, za kolik by ho mohli prodat. Nicméně v 99 procentech se jedná o záměnu s bělolanýžem, což ve skutečnosti není pravý lanýž,“ vysvětluje Dubec. Ten sice zákonem chráněný není, moc si na něm ale údajně nepochutnáte. „Je hodně cítit myšinou. Lidé ho sbírají a strouhají si ho třeba na špagety. Ale jedí ho hlavně proto, že si myslí, že je to pravý lanýž,“ dodává Dubec.

Přijďte na výstavu

 Lanýže letního, který byl nalezen přímo v Praze, můžete vidět 24. až 25. 9. 2022 na mykologické výstavě v Mariánských Lázních. A organizátoři slibují, že k vidění bude zhruba dalších 350 druhů hub!

 

Video
Video se připravuje ...

Jaké jsou projevy otravy houbami a jak si zachránit život? Videohub

Fotogalerie
5 fotografií