Tip Lucie Šustrové k odpolední kávě: Superrychlý koláč se švestkami
Užmoulat drobenku, strčit do trouby a je hotovo. Lucie Šustrová (51) z Karlových Varů ví, že na dlouhé pečení není v letních dnech nálada. Ty nejjednodušší recepty jsou nejlepší. Ne vždy toto pravidlo platí při pečení, ale drobenkový koláč se švestkami a skořicí musíte ochutnat. „Kromě švestek je skvělý s jablky, meruňkami nebo jahodami. Hodí se do něj ale vše. Na vrch někdy dávám i mandle,“ říká kuchařka. Zavděk jejími upečenými laskominami vezmou oba dospělí synové. „Manžel na sladké moc není, a tak zbytky musím sníst já. Ráda!“ dodává s úsměvem.
Za deset minut jde do trouby
SUROVINY: na drobenku – 250 g polohrubé mouky, 160 g másla, 120 g třtinového cukru, 1 žloutek, dvě lžičky skořice.
Na náplň – 250 g tvarohu, 1 žloutek, vanilkový cukr, kdo má rád sladší, přidá k tomu lžíci cukru krystal, vypeckované švestky.
Z ingrediencí užmouláme drobenku a rozdělíme na dvě části. Vrchní vrstva může být drobivější, čehož docílíme, když přidáme více mouky. Na dno formy dáme první část, poté vlijeme tvarohovou směs z uvedených surovin, na kterou poklademe vypeckované švestky, ty pak opět zasypeme drobenkou. Do 10 minut je hotovo, pak už jen dáme do trouby vyhřáté na 180 – 200 °C a pečeme zhruba 25 minut.
Tip Terezy Procházkové (35): Na oslavu patří stáčené koláčky
Ozdobou rodinných oslav Terezy Procházkové (35) z Olomouce jsou plněné stáčené koláčky. Znáte šneky z kupovaného listového těsta? Pak na ně zapomeňte a zkuste Terčiny tvarohové. „Šneky z listového těsta jsem kdysi ochutnala na svatbě. Nejsem ale příznivcem polotovarů, a tak jsem se pídila po nějakém domácím receptu. Nakonec jsme doma našli recept po prababičce,“ prozradila paní Tereza. S koláčky prý má velký úspěch a nesmějí chybět na žádné oslavě.
Lahůdka z tvarohu a rajčat
SUROVINY: na těsto – 250 g tučného tvarohu ve vaničce, 250 g másla, 150 g špaldové mouky, 100 g hladké mouky.
Na náplň – rajčatová passata (nejlépe z doma drcených/pasírovaných rajčat), dobromysl, majoránka, šunka a strouhaný sýr (nejlépe ementál).
Z tvarohu, másla a mouky vypracujeme těsto, které necháme hodinu odležet v ledničce. Potom ho rozválíme, potřeme passatou, posypeme nadrobno nakrájenou šunkou a sýrem a zavineme. Ze srolovaného těsta s náplní krájíme zhruba půl centimetru silná kolečka, která klaďeme na pečicí papír na plechu. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 až 45 minut. V závěru posypeme strouhaným parmazánem.
Rychlý švestkový koláč s mákem Videohub/recepty