Kečup Saskia připravuje pokaždé, když jede do Německa za tátou, protože tam prý mají Turci neskutečný výběr odrůd rajčat i cibule. A z každé odrůdy má pak výsledek jinou chuť. „Turkyně říkají, že si mám čichnout a vybrat si druh, který mi bude nejvíc vonět,“ popsala mladá kuchařka se smíchem.

Žena si i ingredience do kečupu vozí z letních dovolených. Čerstvé koření a ocet z granátových jablek. Recept dostala od kamarádky a trochu upravila. „Je jednoduchý a výsledek vždy vynikající,“ dodala.

Kečup s granátovým octem

Suroviny: 2 kg rajčat spařených a oloupaných, 4 velké cibule, 18 dkg cukru, 4 lžičky soli, 2 kuličky nového koření, 1,5 dcl octu z granátových jablek, 2 lžičky sladké papriky, 1 lžička mletého pepře, 3 bobkové listy, 8 stroužků česneku, 5 hřebíčků, jedna feferonka, 1 jablko.

Postup: Všechno společně hodinu povaříme a necháme stát zhruba 24 hodin. Pak vyndáme koření, směs rozmixujeme, přecedíme a sterilizujeme ve sklenkách při teplotě 80 stupňů 20 minut.

Jaromíra (71) k houbám přidává chilli

 Sladkokyselý nálev na houbičky vylepší špetka chilli! Pikantní dobrotu připravuje paní Jaromíra (71) na chalupě v Krušných horách. V okolních hustých lesích s manželem houby sbírá. „Letos ještě nerostou, tady je na ně příliš velké sucho. Doufáme, že v srpnu se to změní,“ věří hospodyňka. Zavděk tak musí rodina vzít těmi nakládanými minulý rok, které jim naštěstí zbyly ve spižírně.

Nápad přidat do obyčejného nálevu i ostré chilli dostala paní Jaromíra už dávno. „Děláme to takto od nepaměti. Máme rádi pikantní jídla. Nesmí se to ale s pálivými papričkami přehnat. Stačí opravdu špetka,“ radí závěrem.

Nakládané houby s chilli

Suroviny: Slaná voda a ocet v poměru 3:1, 100 g cukru (na 1 l vody), celý pepř, nové koření, bobkový list, hořčičné semínko, špetka chilli, bílá cibulka (nakrájená na plátky).

Postup: Houby povaříme ve slané vodě asi 5 minut. Ze surovin připravíme nálev, který rovněž vaříme 5 minut. Poté houby scedíme a propláchneme studenou vodou. Plníme s cibulkou do sklenic a zalijeme nálevem.

BLESK kuchařka

Již v pátek ZDARMA v Blesku!

* Tipy na nejlepší nakládané houbičky 

* Jak vyrobit domácí čatní 

* Kečupy z čerstvých rajčat 

* Čalamády k sýrům a masu z ovoce a zeleniny

  • V pátek v tištěném Blesku zdarma kuchařská příloha.
    Autor: Jana Gartnerová, mor

 

Fotogalerie
3 fotografie