Okurky jsou jednou z plodin, kterou se vyplatí buď pěstovat, nebo si koupit. Nespokojte se ale jen tak s nějakými okurkami- vybírejte jen ty nejlepší. „Okurky jsou dostupné na trhu, ale já mohu nejvíc doporučit poptat se v okolí po soukromém pěstiteli, který vám je prodá přímo ze dvora. Budou mnohem kvalitnější, čerstvě natrhané a i cena bude příznivější,“ vysvětluje Veronika.

Jak na to?

Příprava láku: 1 a 1/2 litru vody, 1/2 litru octa, 70 g soli, 200 g cukru.

Svaříme a necháme vystydnout. Takto připravený lák můžeme skladovat v hrnci nebo lahvi klidně i 14 dní. Když budeme postupně zavařovat, použijeme ho.

Do každé sklenice vhoďte: 1 hřebíček, 2 nová koření, 3-5 pepřů celých, kousek bobkového listu, kousek kopru - klidně i odkvetlý nebo jen kus stonku - aroma má celá rostlina, osminku cibule a špalíček mrkve.

Okurky naskládáme co nejtěsněji na sebe a zalijeme lákem. Sterilujeme 20 minut při 80°C v zavařovacím hrnci. V troubě na 170°C po dobu 60 minut a ještě pak 30 minut ve vypnuté troubě necháme.

Rady Veroniky neboli Mámy z gruntu:

U okurek se vyplatí si vše připravit dopředu, celá práce nám pak půjde mnohem lépe od ruky.

Okurku je fajn zavařovat do sklenic 0,7 litru a pro začátečníky jsou určitě lepší šroubovací víčka.

Sklenice nechám umýt v myčce bez tablety. Poté je čisté vyskládám dnem vzhůru na plech vyložený utěrkou. Takto mohou na zavařování čekat i několik dní.  Víčka vyvařím v hrnci.

Den dopředu si mohu připravit i nálev a cibuli s kořenovou zeleninou. V den zavařování už se tím nemusím zdržovat.

Při zavařování opravdu dbejte na čistotu, a to nejen sklenic a víček, ale i samotných okurek. Dejte je do dřezu či škopíku a každou okurku pořádně omyjte, já používám kartáček. Poté je ještě všechny znovu opláchněte. Všechny nahnilé, měkké a jinak poškozené okurky dejte pryč.

Sklenice neplníme úplně povrch, lák by měl sahat tak 1cm pod okraj sklenice. Do několika sklenic můžeme přidat kousek křenu nebo feferonku a budeme mít okurky pikantní.

Sklenice vždy po vyjmutí ze zavařovacího hrnce otáčím dnem vzhůru. Mám tak jistotu, že víčko drží. Za dvě minutky otočím zpět a nechám volně vychladnout.

Okurky jsou uleželé zhruba za 14 dní, dřív je nejezte.

Pokud máte některé okurky už větší, můžete je nakrájet na špalíčky nebo kolečka a zavařit je i tak.

 

Video
Video se připravuje ...

Recept na kyselé okurky Videohub/recepty

Fotogalerie
6 fotografií