Začíná to při nákupu
Dobrá volba je polovinou úspěchu. Ovoce a zeleninu vybírejte pozorně, a pokud narazíte na otlučené nebo nahnilé kusy, nechte je v regále, případně na ně upozorněte prodavače. Také promyslete, kdy máte v plánu ovoce a zeleninu spotřebovat. Podle toho buď kupte zralé plody, které sníte co nejdříve, nebo k dozrání, které vám vydrží déle.
Kontrolujte i doma
Samozřejmě se může stát, že v obchodě přehlédnete poškozený nebo nahnilý kus (zejména pokud je ovoce a zelenina prodávána po více kusech – např. hroznové víno). Proto je lepší znovu nakoupené plody zkontrolovat. A měli byste je pravidelně prohlížet i během skladování
Oplachujte před konzumací
Ovoce ani zeleninu nemyjte dopředu, ale až těsně před konzumací. Předejdete tak hnilobě a plísním. Pokud jsou kusy špinavé, pouze je otřete.
Do lednice, nebo spíže?
V pokojové teplotě by rozhodně měly zůstat citrusy, banány, papriky a rajčata (v chladu ztrácejí chuť). Nezralé avokádo je lepší nechat dozrát na kuchyňské lince, pokud je ale zralé a měkké, oddálíte jeho datum spotřeby uchováním v lednici. Česneku, cibuli a bramborám svědčí tmavé a suché místo.
Do lednice byste měli ukládat mrkev, brokolici, květák, ředkvičky, salátové listy, řepu, špenát, okurku nebo bylinky, ale i jahody, borůvky, ostružiny, broskve či meruňky. Hruškám a jablkům svědčí dostatečně větrané místo s optimální vlhkostí (aby se nescvrkly) a teplotou do 12 °C.
Udržujte čisto
Skladovací místa udržujte v čistotě. Výrazně tím prodloužíte dobu, po kterou budou ovoce a zelenina čerstvé.
Některé spolu nekamarádí
Některé druhy ovoce a zeleniny není dobré skladovat u sebe. Například banány, broskve, hrušky a jablka při zrání uvolňují etylen, který nesvědčí třeba okurkám, lilkům, dýním, mrkvi, bramborám nebo brokolici. Vedle rajčat byste neměli dávat mrkev, může totiž zhořknout.
Nevydrží navždy
I když se budete držet zmíněných tipů, ovoce ani zelenina nevydrží čerstvé donekonečna. Poměrně dlouho můžete skladovat česnek, cibuli, jablka či mrkev. Bobulové ovoce (maliny, jahody), třešně, rajčata, salátové listy nebo okurky byste měli spotřebovat co nejdříve.
Zdražování v Česku - Vývoj cen základních potravin od roku 2015 do poloviny roku 2022 Videohub