Vladčin manžel pracoval jako dřevorubec a v lese byl třicet let jako doma. V osudný den na něho jeho anděl strážný zapomněl. „Zemřel před dvěma lety, byl ve špatnou chvíli na špatném místě. Pád stromu podle policie vůbec nemohl předpokládat,“ popisuje lékárnice Vlaďka. „Zůstal mi pět set metrů nad domem, v lese má pomníček, kam za ním chodím,“ upřesňuje.

Vyprat si, přespat

V domku u lesa teď bydlí sama s dcerou a po neštěstí, které ji potkalo, se intenzivně snažila najít nový smysl života. „Snažila jsem se zaměstnat si hlavu, narazila jsem na Stezku Českem a možnost stát se Trail Angelem, tedy andělem pocestných. V Českém lese jsme tři a zatím u mě využilo přístřešek deset lidí,“ popisuje Vlaďka.

Poutníkům na dlouhé cestě, kteří se u ní ohlásí, zdarma poskytne nocleh, možnost dobít si baterky, vyprat prádlo, osprchovat se, uvaří jim kafe nebo je doveze na nákup. „Mám venku stan a mám u rybníčku i chatičku, kde se dá přespat, ženské nechám přespat i doma,“ vysvětluje Vlaďka.

Společnost jí dělá kromě dcery i tříletý psí kamrád a jak sama říká, pocestných se zlými úmysly se příliš nebojí. „Člověk má trochu podvědomý strach, neví, kdo k němu přijde. Pro všechny případy mám doma pepřák. Ale po smrti manžela jsem se úplně změnila a obavy nemám,“ usmívá se komunikativní žena, která s dřevorubcem Martinem prožila 27 let spokojeného manželství.

Odešla moje polovina

 Na otázku, zda věří, že by mezi náhodnými kolemjdoucími mohla najít novou lásku, má zatím jasnou odpověď. „O budoucnosti nepřemýšlím, zatím hledám, jak žít bez manžela, protože jsme byli jako dvojčata a s ním odešla i půlka mne. Stále mám k manželovi silné pouto,“ přiznává Vlaďka, která ani po smrti svého muže na les nezanevřela. „Když jdu do lesa, tak mám pocit, že je tam se mnou,“ uzavírá.

 

Video
Video se připravuje ...

O čem se mlčí - Honza Vojtko odpovídá na vaše otázky Videohub

Fotogalerie
5 fotografií