Emma Thompson v minulosti zazářila v hvězdných filmech Rozum a cit nebo Láska nebeská. Proo účely komedie z roku 2022 se pak neváhala ukázat v rouše Evině, protože poselstvím snímku je myšlenka, že i stárnoucí tělo je určeno pro pohled a fyzický vzhled i touhy seniorek by neměly být zostuzovány a vytlačovány ze společnosti. A její krok některé překvapil! 

Video
Video se připravuje ...

Kulový Blesk: Touhy seniorek nesmí být tabu! Emma Thompson ve filmu ukázala vše Jiří Marek

Stále jde o tabu

„Na nahá těla mladých krásných, často vyretušovaných či filtry upravených lidí je společnost již zvyklá. Starší či nějak »nedokonalé« nahé tělo je zatím stále určitým tabu, které je však v posledních letech také pomalu bouráno - objevují se stárnoucí modelky, nedokonalosti těla jsou využívány v mnohých reklamních kampaních,“ popsala pro Blesk psychoterapeutka Alexandra Hrouzková, která se domnívá, že odhalení herečky ve zralém věku ve filmu, tedy navíc v uměleckém díle, navazuje na tento trend a společenský fenomén, a brzy něco podobného už nebude budit žádný rozruch.

Hereččin krok označila za velmi svobodomyslný i lékařka Kateřina Cajthamlová, která radí lidem s úpravou životního stylu. „Zřejmě paní Thompson neřeší své tělo a neuvažuje o názoru ostatních, ale jen o svých rozhodnutích. Je to velmi svobodomyslné. Sama za sebe to považuji za rozmarné gesto dámy vyššího věku - odvážnou rukavici hozenou do tváře marnivosti mladších - a jako takové se mi to líbí,“ popsala s úsměvem Cajthamlová.

Stárnout s grácií

Odvahu Emmy Thompson ocenil také známý plastický chirurg Ondřej Měšťák, podle kterého je důležité, aby se člověk ve svém vlastním těle cítil dobře, stárnul s grácií a s plastikami to nepřeháněl. „Nedokážeme člověka udržet ve stavu, aby vypadal v osmdesáti na dvacet, ale odkážeme stárnutí malinko zpomalit a poladit. Když se však podívám na snímky Emmy Thompson, řekl bych, že se nemá za co stydět a naopak její tělo vypadá celkově o deset let mladší,“ zhodnotil hereččinu figuru Měšťák.

Podle jeho zkušeností se stejnými prsy chodí svou situaci řešit už sedmnáctileté dívky, stejné bříško mají ženy po dětech v pětatřiceti. Co se týče plastických operací, modelaci prsou Měšťák řeší u žen obvykle zhruba do šedesáti let, po padesátce přicházejí ženy nejčastěji kvůli vylepšení obličeje.

Vrásky ani povislá prsa nejsou překážkou

V komedii, která aktuálně přišla do kin, se upozorňuje i na sexualitu zralých žen. Toto téma velmi vítá olomoucký sexuolog Pavel Turčan. „V populaci, zvláště mezi mladými lidmi, převládá jakási mylná představa, že starší lidé již sex nemají, prostě je vnímají jako asexuální. Je skvělé, že herečka našla odvahu k tomu, aby toto zpropagovala. Lidi to nejen pobaví, ale přinese jim to i poznání, a to je to nejdůležitější - zabijeme tak dvě mouchy jednou ranou,“ domnívá se Turčan.

Anketa

V kolika letech končí mládí?

Ve dvaceti
Kolem pětadvaceti let
Po třicítce
Kolem pětatřicítky
Kolem čtyřicítky
Po padesátce
Věk je jen číslo. Člověk je tak starý, na kolik se cítí

Odborník soudí, že snímek možná mnohým dodá i odvahu v životě a sebevědomí. „Dojdou k poznání, že jen proto, že mají třeba vrásky, povislá prsa, atd., nejsou nezajímaví, pořád se nachází a najde někdo, komu se líbí, kdo o ně stojí, a že nemusí být o to, co jim partnerství a sexualita přináší, ochuzeni.  Úsloví, že láska kvete v každém věku, opravdu platí,“ přiznává sexuolog.

Sex v domově důchodců

Problémy se sexuální osvětou Turčan vnímá i například v domovech důchodců. Jen velice málo osvícených pracovníků v domovech důchodců podle něj předpokládá, že i jejich obyvatelé mají či mohou mít své sexuální potřeby.

„Sám mám pacienta, kterému je přes osmdesát let, je z domova důchodců, pravidelně si dochází do ordinace pro předpis léků na podporu erekce a v domově tak poslouží dokonce, dle vlastních slov, i několika babičkám najednou. Takže pozor, je nutné si pamatovat: I staří lidé touží po sexu a intimitě a je důležité, abychom je jako sexuální bytosti vnímali,“ uzavírá Turčan.

Anketa

Čeho se ve stáří nejvíce bojíte?

Chudoby
Samoty
Nesoběstačnosti
Že si budu připadat, že jsem na obtíž
Nebojím se stáří

Jak a kdy se odhalujeme?

Odpovídá: Mgr. Alexandra Hrouzková, psycholožka a psychoterapeutka

Odhalování těla a nahota člověka mimo soukromí souvisí s mírou jeho sebevědomí, ale také zde mají vliv další osobnostní rysy jako extroverze, či otevřenost vůči zkušenosti.

Motivy k odhalování těla a prožívání nahoty se různí u každého člověka. Někdo je rád, když překoná ostych svléknout se například v sauně, což je prostředí, kde je nahota společensky přípustná. Jiný svou nahotou bez ostychu naruší společenské konvence se záměrem například poukázat na nějaké důležité téma - tedy poslání je pro něj důležitější než ostych.

Fotogalerie
18 fotografií