„Já už nevím, kolik let takhle peču. Tehdy mě oslovil někdo ze známých, jestli bych mu také nenapekla. A tak to začalo,“ prozradila paní Lenka, civilním povoláním ošetřovatelka na psychiatrii. Pečení je pro ni zálibou. „Postupně se přidávali další. Všechno jsou to ale přátelé, kamarádi nebo rodina,“ dodala Lenka Ryšlinková.

Kromě klasických druhů, jakými jsou vanilkové rohlíčky, linecké či biskupský chlebíček, peče i méně obvyklé cukroví, přitom se snaží, aby její výrobky byly jak dobré, tak pěkné a zajímavé. O mnoha jejích druzích se dá říci, že jsou až filigránské.

„Řada lidí si bere mé cukroví pro zpestření slavnostní tabule jako doplněk ke svému cukroví, někteří si ale nechávají napéct komplet,“ prozradila amatérská cukrářka a dodala: „Rozhodně to ale nedělám kvůli obchodu. Dělám to proto, že mě to baví a že mé cukroví se líbí, chutná a dělá přátelům radost.“

Třináct druhů

Letos připravila Lenka Ryšlinková třináct druhů cukroví. „Když jsem dříve pekla jen pro nás doma, tak jsem dělávala sedmnáct i dvacet druhů. Vzhledem k letošnímu objemu pečení jsem to ale musela trochu omezit,“ prozradila. Byť každý kousek váží jen pár gramů, spotřebovala na pečení paní Lenka kilogramy surovin. „Jen másla bylo asi 25 kilo, mouky 15 a nějakých 120 vajec. A samozřejmě spousta dalších věcí,“ konstatovala.

Vrchní louskač

Pomocníka při pečení jí dělá manžel. „Sama bych to jen těžko zvládala. Manžel dělá ozdobičky, pomáhá s plněním formiček, kompletuje krabice. No a hlavně je to vrchní louskač ořechů,“ popsala Lenka Ryšlinková. Hospodyňka prozradila, že na pečení používá jen prvotřídní suroviny. „Laciné věci a náhražky se nevyplatí. To se vymstí nejen na chuti, ale velmi často už při pečení,“ uvedla.

Čokoládové mandlové kopečky podle Itala

(jednoduché, stihnete připravit i na poslední chvíli)

SUROVINY: 2 bílky, 200 g loupaných pomletých mandlí, 2 lžíce kvalitního kakaa, 120 g moučkového cukru

Troubu vyhřejeme na 175 °C a plech vyložíme papírem na pečení. Bílky smícháme s ostatními ingrediencemi tak, aby vznikla hustá hmota. Navlhčenýma rukama tvoříme kuličky a klademe je na plech. Ve vyhřáté troubě pečeme přesně 11 minut.

Po vychladnutí dáváme kuličky do malých papírových košíčků. Vršky kuliček polijeme bílou čokoládovou polevou a zdobíme podle momentální fantazie, třeba hvězdičkami z fondánu či drcenými pistáciemi apod.

Babiččiny rohlíčky

(pracnější recept)

TĚSTO: 350 g hladké mouky, 210 g moučkového cukru, 280 g hery, trochu citronové kůry, ½ lžičky mleté skořice, 140 g mletých ořechů a jeden žloutek.

MÁSLOVÝ KRÉM: 2 vrchovaté lžíce kakaa, 3 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce studeného mléka a 4 žloutky ušlehat v páře. Po vychlazení vyšlehat s 250 g másla.

Dobře vypracované těsto plníme do rohlíčkových formiček (netřeba vymazávat, výborné jsou silikonové formičky) a pečeme v troubě vyhřáté na cca 175 °C asi 15 minut. Před vyklopením necháme trochu vychladnout. Vychladlé rohlíčky slepujeme po dvou máslovým krémem a konce namáčíme do rozehřáté čokoládové polevy.

Jak zvládnout Vánoce, abychom se nezbláznili, a přestat je brát jako vrcholový sport?

Video
Video se připravuje ...

Jak zvládnout Vánoce abychom se nezbláznili a přestat je brát jako vrcholový sport Videohub

Fotogalerie
7 fotografií