Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pečete mazlíčkům cukroví? Pozor na cukr, mouku či ořechy. Víme, čím je nadchnete

Autor: uá, kl - 
20. prosince 2021
05:00

V období adventu chce mnoho majitelů svým čtyřnohým miláčkům přilepšit, kupují jim dárky a pečou pro ně i cukroví. Odborníci ale upozorňují, že ingredience je třeba volit velmi opatrně, aby místo radosti neměli psi o Vánocích zažívací potíže.

Psům ani kočkám nesvědčí sladké, není proto dobré jim dávat cokoli z vlastních zásob cukroví. Cukr a mouka pro ně nejsou vhodné, kakao a čokoláda jsou pro ně přímo toxické. Ublížit jim mohou i ořechy, zejména vlašské a makadamové. Cukr má u zvířat nejen vliv na obezitu, může způsobit také alergie, cukrovku, u starších psů dokonce šedý zákal.

Psí cukroví by mělo být bez cukru a soli Psí cukroví by mělo být bez cukru a soli | yoggies.cz

Pozor na lepek

Odborníci na výživu proto doporučují dávat psům pochoutky určené přímo pro ně. Měli by být bez soli a cukru. „Pokud se rozhodnete péct, je třeba dát pozor i na lepek, který psí organismus špatně tráví. Zbytky jídla s obsahem lepku se mohou nalepit na střevní stěnu a ta se pak stává hůře průchodnou jak pro trávení další potravy, tak pro přechod důležitých živin přes střevní stěnu do krevního řečiště,“ řekl odborník na výživu psů Jiří Švihálek z Yoggies.cz, který doporučuje využít bezlepkovou mouku či Quinou. Vhodné jsou i mouky pohankové, kukuřičné či rýžové.

Jen za odměnu

Domácí cukroví pro psy může obsahovat vařenou zeleninu, mrkev, celer, bylinky a kousky povařeného masa. A na zjemnění těsta je dobré použít masový vývar. „Platí však, že méně je někdy více. Psi nejsou popelnice, neměli bychom to proto při výrobě pamlsků přehánět. Dostávat by je měli hlavně za odměnu,“ dodal Jiří Švihálek.

Psí cukroví by mělo být bez cukru , jinak hrozí obezita Psí cukroví by mělo být bez cukru , jinak hrozí obezita | yoggies.cz

Recept na sušenky

Pro ty, kteří chtějí psům upéct zdravé cukroví, a neví, jak na to, nabízí odborník recept na krůtí sušenky s brusinkami. Smíchejte bezlepkovou nebo pohankovou mouku s trochou vody či vývaru, přidejte pár kapek lososového oleje a nadrobno nakrájené krůtí maso. Podle množství těsta lze přidat vejce, nejlépe bílek a ve vývaru namočené neslazené brusinky. Vše promíchejte do pevného těsta, rozválejte na zhruba 0,5 cm vysoký plát a formičkou vyřezávejte pamlsky. Pečte v troubě asi 18 minut na 160 stupňů.

naidka ( 20. prosince 2021 09:49 )

naidka ( 20. prosince 2021 09:48 )

Jo, něco upeču a bude to tak hnusné, že by to ani pes nežral . Náš prodavač ve zverimexu by mohl dělat reklamu svému zubaři. Pořád chroupe psí keksy a všelijaké psí pamlsky, kromě denta kostí a nabízí zákazníkům, ať taky ochutnají. Náš pejsa má nejradši sušené maso a to musí být setsakra hodný, protože je dražší než šunka pro lidi.

Zobrazit celou diskusi