Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Pandemie nás konfrontuje se smrtí.“ Psycholožka o nakřáplých vztazích i vánočních konfliktech

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
23. prosince 2021
05:00

Vygradování rodinných konfliktů, pocity osamocení a smutku, i to provází „šťastné a veselé“ vánoční svátky. Vánoce jsou odrazem toho, jak k sobě přistupujeme celoročně a celoživotně. Hovořila o tom ve středečním Epicentru Blesk Zpráv psycholožka a psychoterapeutka Radana Rovena Štěpánková. Zmínila také mezilidské odcizení a nezdravou izolaci smrti ve společnosti.

„Z Vánoc se vytratila duchovnost (…) a přehodili jsme to do konzumu. Najednou se začalo říkat, hlavně musí být uklizeno, musí být napečeno, musíme mít peníze na dárky a těch dárků tam musí být hodně, a když tam máme taková slovíčka – musíme, tak to každému způsobuje stres,“ uvedla psycholožka jeden z hlavních důvodů, proč jsou vánoční svátky pro mnohé jedním z nejnáročnějších období roku.

Další problematickou rovinu vnímá v tom, že se Vánoce staly svátkem rodinných vztahů: „Rodinné vztahy v posledních desetiletích zaznamenaly velké odcizení, vzdálení. Hodně rodin se rozpadá a vztahy jsou nakřáplé.“ Právě o Vánocích proto mnozí cítí osamocení, druzí na druhou stranu musí navštívit všechny příbuzné a tím si vytvářejí stres z toho, kdy, kde a jak se potkají. Někdy dochází i k vygradování rodinných konfliktů. Vánoce jsou podle Štěpánkové do určité míry odrazem toho, jak k sobě přistupujeme celoročně a celoživotně. Pandemie nás od sebe navzájem ještě vzdálila a je otázka, zda a v jaké míře se to po jejím odeznění vrátí zpět.

Jsme smrtelní

Pandemie nás podle slov psychoterapeutky Štěpánkové konfrontuje s otázkou smrti, kterou jsme v naší společnosti izolovaly z každodenního života a vytvořili z ní do jisté míry společenské tabu. „Říká se, chceme se vracet do času před pandemií. Je otázka jestli se skutečně chceme vracet ve všem před pandemii, jestli nás ta pandemie nemůže něco naučit, něčím nás obohatit, co nového můžeme poznat…společnost by mohla téma smrti uchopovat nově,“ vysvětlila psycholožka a dodala: „Například si uvědomit: Ano, jsme smrtelní, proto prožívejme přítomnost s vděčností k životu.“ Také doporučila nebát se své bolesti: „Věřit, že tu bolest jsme schopni unést a (…) vzpomenout si na to hezké, co mezi námi bylo a netruchlit, že toho bylo málo. Být vděčný za to, že to bylo.“

Jak hovořit o smrti s těmi nejmenšími? Jak zvládnout izolaci v době Vánoc a jak komunikovat u štědrovečerní tabule se členy rodiny, kteří mají opačné postoje k pandemii a jejím opatřením? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete při sledování celého záznamu středečního Epicentra s psycholožkou Radanou Rovenou Štěpánkovou.

Video  „Narcistní pitomci!“ Psycholog se v Epicentru opřel do narušitelů karantény a lidem vzkázal: „Nenechme se rozeštvat!"  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 23. prosince 2021 10:13 )

já nevím že pořád jedou jak kolovrátek. Už jim nikdo nevěří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa