Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

10 tipů na vánoční cukroví: Pracny, úly, rohlíčky, linecké i pusinky

/
  • Cukroví nesmí na Vánoce chybět.
    8. prosince 2021 ● 13:28

    Začínáte být nervózní, že krabice na cukroví zatím stále zejí prázdnotou? Nemusíte! Máme pro vás 10 receptů na vánoční cukroví, kterým ohromíte a zvládnete ho navíc „levou zadní“.

  • 1.

    Vanilkové rohlíčky

    Potřebujete: 350 g másla, 100 g moučkového cukru, špetka soli, 430 g hladké mouky, 150 g mletých vlašských ořechů, Na obalení: 200g moučkového cukru + 2 vanilkové cukry *Z uvedeného množství uděláte zhruba 30 kousků.

     

    Postup: Ze všech uvedených ingrediencí vytvořte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové a uložte alespoň na hodinu do lednice.  Předehřejte troubu na 160 stupňů a vyložte plech pečícím papírem. Z těsta modelujte stejně velké rohlíčky a skládejte na plech s dostatečnými rozestupy, protože nabydou.

     

     Pečte do růžova a po vyndání nechte rohlíčky pár minut vychladnout. Ještě teplé je obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

  • 2.

    Škvarkové pracny

    Potřebujete: 250 g hladké mouky, 120 g cukru krupice, 250 g škvarků, 2 žloutky, 150 ml mléka, 1 kulička nového koření, ½ lžičky mleté skořice, cukr moučka na obalení *Z uvedeného množství uděláte zhruba 20 kousků.

     

    Postup: Smíchejte prosetou mouku a cukr se žloutky a na drobno posekané škvarky. Nové koření rozdrťte, smíchejte se skořicí a přidejte do těsta spolu s mlékem. Těsto řádně propracujte, zabalte do fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v lednici. Těsto po vyndání z lednice nechte ještě alespoň 15 minut v pokojové teplotě a poté jím postupně plňte formičky na pracny.

     

    Dejte pracny péct zhruba na 10 až 15 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů. Ještě teplé cukroví obalujte v moučkovém cukru.

  • 3.

    Kakaové pracny

    Potřebujete: 350 g hladké mouky, 170 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vrchovaté lžíce holandského kakaa, 4 rozdrcené hřebíčky, lžička skořice, 150 g mletých ořechů, 270 g másla, 1 vejce, na obalení: 200 g moučkového cukru, 2 vanilkové cukry *Z uvedeného množství uděláte zhruba 20 kousků.

     

    Postup: Ze všech uvedených přísad vypracujte hladké těsto. Zabalte do potravinové folie a uložte alespoň na hodinu do lednice. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Z těsta dělejte kuličky a ty vtlačujte do formiček. Pečte 11 minut a poté, až pracny lehce zchladnou, silným klepnutím je vyjměte z formičky. Ještě teplé pracny obalte směsí moučkového a vanilkového cukru.

  • 4.

    Linecké koláčky

    Potřebujete: 500 g hladké mouky, 1 vejce + 1 žloutek, 250 g změklého másla, 250 g moučkového cukru, jemně strouhaná kůra z 1/2 citronu, pikantní marmeláda na slepování (jahodová, rybízová..) *Z uvedeného množství uděláte zhruba 30 kousků.

     

    Postup: Smíchejte hladkou mouku s moučkovým cukrem a cukr a citronovou kůrou. Do suché směsi přidejte vejce a máslo nakrájené na kousky. Rukama nebo pomocí robotu vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové folie a uložte ho alespoň na 30 min do lednice.

     

    Pomoučete si pracovní plochu a vychlazené těsto vyválejte na tloušťku 4 mm. Z těsta vykrajujte požadované tvary a klaďte jednotlivé kusy na pečícím papírem vyložený plech.  Cukroví pečte v troubě předehřáté na 170°C dozlatova. Po vychladnutí slepujte jednotlivé kousky marmeládou.

  • 5.

    Včelí úly

    Potřebujete: 160 g mletých piškotů, 2 až 30 celých piškotů, 160 g moučkového cukru, 60 g másla, 4 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa. Na náplň: 100 g másla, 1 žloutek, 3 lžíce rumu, cukr moučka *Z uvedeného množství uděláte zhruba 25 kousků.

     

    Postup: Rozmixované piškoty smícháme s cukrem a změklým máslem. Těsto propracujeme, aby těsto bylo krásně spojené. Necháme 2 hodiny odpočinout. Na náplň musíme ušlehat žloutek, poté přidáme cukr a nakonec změklé máslo. Směs vymícháme a dochutíme rumem.

     

    Formičky vysypeme moučkovým cukrem a naplníme těstem. Vymáčkneme důlek do těsta a naplníme je krémem. Úl přiklopíme piškotem a necháme ho odpočinout. Výborné jsou, když je ještě namočíte do rozpuštěné čokolády.

  • 6.

    Pusinky s ořechy a sušenými švestkami

    Potřebujete: 4 bílky, 300 g moučkového cukru, 75 g lískových a vlašských ořechů, 50 g sušených švestek *Z uvedeného množství uděláte zhruba 30 kousků.

     

    Postup: Bílky vyšleháme do tuha a poté za stálého šlehání přidáváme po malých dávkách cukr. Ořechy a švestky nakrájíme nadrobno a pomalu přidáváme do hotové směsi.  Hotovou hmotu klademe lžící na pečicí papír. Můžeme použít cukrářský pytlík. Sušíme v troubě na 90 °C cca 1,5 hodiny.

  • 7.

    Sušenkové stromečky

    Potřebujete na sušenky: 110 g hladké mouky, 60 g změklého másla, 2 lžíce cukru krupice, 2 lžičky sušeného zázvoru, špetka jedlé sody, 1 žloutek.

     

    Na krém: 150 g změklého másla, 80 g moučkového cukru, 50 g bílé čokolády, 1 vanilkový lusk.

     

    Na zdobení: jedlé hvězdičky, barevné kuličky nebo perličky. *Z uvedeného množství uděláte zhruba 15 kousků.

     

    Postup: Ze všech ingrediencí na sušenky vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové folie a uložte na 1 hodinu do lednice. Vychlazené těsto vyválejte a vykrajujte z něj kolečka o třech velikostech.  Sušenky pečte na 180 °C dozlatova.

     

     Než sušenky vychladnou, připravte si krém. Vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem a zrníčky vanilkového lusku.  Do krému zašlehejte rozpuštěnou bílou čokoládu.  Krémem naplňte cukrářský sáček a slepujte sušenky do tvaru stromečku. Stromečky zdobte po stranách kuličkami a na vrch přidejte jedlou hvězdičku.

  • 8.

    Slepované sušenky

    Potřebujete: 400 g hladké mouky, 250 g másla, 180 g vanilkového cukru, 1 vejce, 1 žloutek, karamelové salko, mouka na pomoučení *Z uvedeného množství uděláte zhruba 30 kousků.

     

    Postup: Do mísy vyklepněte vejce a přidejte navíc jeden žloutek. Přidejte prosetou mouku, změklé máslo a cukr. Vypracujte lesklé těsto a dejte alespoň na 3 hodiny odležet do lednice.  Poté těsto vyndejte z lednice, pokrájejte na několik částí a postupně je vyválejte na pomoučeném válu.  Vykrájejte tvary a dejte péct na cca 5 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů. Sušenky slepte karamelovým salkem.

  • 9.

    Tající sněhuláci

    Potřebujete: 300 g hladké mouky na křehké pečivo, 1 vejce, 130 g změklého másla, 130 g moučkového cukru, jemně strouhaná kůra z ½ citronu, 1 lžička skořice.

     

    Na ozdobení: Balení marshmallow bonbonů.

     

    Na polevu:1 bílek, 150 g moučkového cukru, 1 lžička citronové šťávy, holandské kakao, cukrové konfety nebo perličky na knoflíky *Z uvedeného množství uděláte zhruba 25 kousků.

     

    Postup: Ze všech uvedených ingrediencí vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové fólie a uložte do lednice asi na 1 hodinu. Z těsta vyválejte placku silnou asi 4 mm a skleničkou vykrajujte stejně velká kolečka. Kolečka klaďte na pečicím papírem vyložený plech a pečte na 180 °C dorůžova.

     

     Připravte si polevu – vyšlehejte cukr s bílkem a citronovou polevou do mírně tekuté směsi. Na vychladlé sušenky cukrovou polevou vytvořte zdobení připomínající tající sníh a do něj položte jeden marshmallow bonbon. Část polevy smíchejte s kakaem, aby se obarvila nahnědo, a dozdobte marshmallows i sušenku tak, aby měl sněhulák obličej a ruce. Přidejte knoflíky poházené v tajícím sněhu a poté nechte vše zaschnout.

     

    Pomocí cukrové polevy můžete sněhulákům přilepit na hlavu mini marshmallows tak, aby připomínaly klobouk.

  • 10.

    Vánoční dortíky na špejli

    Potřebujete na korpus: 140 g hladké mouky, 50 g mletých mandlí, 100 g krupicového cukru, 2 lžičky kypřícího prášku do perníku, 1 vanilkový cukr, 4 lžičky skořice, 2 vejce, 100 g rozpuštěného másla, 120 ml mléka, 50 ml rumu + 3 lžíce rumu navíc.

     

    Na krém:1 lžička citronové kůry, 1 vanilkový cukr, 1 lžička skořice, 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce.

     

    Na polevu: jedlé dekorace, 400 g čokolády (bílé, mléčné nebo hořké) + špejle nebo tyčky na lízátka *Z uvedeného množství uděláte zhruba 40 kousků.

     

    Postup: Jako první připravte korpus. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience a v druhé vyšlehejte tekuté. Z obou částí vypracujte tekuté těsto a vlijte do formy vyložené pečicím papírem. Korpus pečte při teplotě 180 °C asi 20 minut, nebo dokud není hotový. Poté ho nechte zcela vychladnout.

     

    Tvaroh smíchejte s citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a skořicí. Vychladlý korpus rozdrolte rukama, nebo ho rozmixujte v mixeru.  Poté postupně zapracovávejte tvaroh, dokud nevznikne těsto, ze kterého je možné tvarovat kuličky. Přidejte do něj zbytek rumu. Těsto nesmí být moc řídké.

     

    Kuličky nechte vychladit v lednici.  Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu. Do každé kuličky zapíchněte špejli lehce namočenou v čokoládě. Rozpuštěnou čokoládu přelijte do skleničky a každou kuličku do ní namočte. Ještě, než čokoláda zatvrdne, nechte ji okapat a dortíky ozdobte. Hotové dortíky zapichujte do nádoby s cukrem a poté je můžete podávat.

     

    Vyzkoušejte také video recept na linecké cukroví.

    Video
    Video se připravuje ...

    Vánoční pečení: Linecké cukroví Videohub/recepty

    Zdroj: akademiekvality.cz

    Fotogalerie
    11 fotografií

Dnešní horoskopy