„Z toho pak pramení obezita, cukrovka a aterosklerotické kardiovaskulární nemoci, jako je infarkt myokardu a cévní mozkové příhody. Nadváhou trpí 56 % dospělých, hypertenzí 40 %, vysokou hladinou cholesterolu 54 % a diabetem 11 % lidí. Na tato onemocnění má životní a stravovací styl největší vliv,“ říká MUDr. Eva Kociánová, garantka projektu Srdce v hlavě. Pokud trpíte vysokým cholesterolem, přinášíme tipy k vhodnému stravování nejen o Vánocích.

HLÍDEJTE SI SLOŽENÍ POTRAVIN

V našem jídelníčku bychom měli omezit především tuky živočišného původu, jako je máslo, sádlo, tučné mléčné výrobky, tučné vepřové nebo hovězí maso. Nevhodná je většina uzenin.

Kupujete-li masové konzervy a uzeniny, pak si hlídejte složení masa. Pokud obsahují pod 70 % masa, hladině cholesterolu neprospějí. Vyhněte se sýrům s obsahem tuku nad 40 % a jogurtům nad 3 %. Všechny tučné potraviny zvyšují hladinu cholesterolu v krvi!

KONZUMUJTE ZDRAVÉ TUKY

Nezdravé živočišné tuky nahraďte tuky rostlinného původu (rostlinné oleje, chia či lněná semínka, ořechy). Obsahují velký podíl omega 6 a omega 3 vícenenasycených mastných kyselin, které působí příznivě na srdečně cévní systém a snižují hladinu zlého cholesterolu. Tyto kyseliny jsou ve velkém množství obsaženy v tučných rybách. Na našem talíři by se měly objevovat dvakrát týdně.

ZDRAVĚJŠÍ VÁNOČNÍ VEČEŘE

Zkuste si letos vánoční menu zpestřit lososem. Pokud se kapra nechcete vzdát, pak jej nesmažte, ale opečte v troubě. Bramborový salát můžete připravit z řeckého jogurtu. Brambory nevadí. Jsou skvělým zdrojem vitaminů a minerálů a pomáhají snižovat vysoký krevní tlak i cholesterol.

VAJÍČEK SE NEBOJTE

„Mnoho lidí si myslí, že vajíčka jsou zdraví škodlivá. Do zdravého jídelníčku ale patří, pokud to s nimi nepřeháníte. Jedno vajíčko denně dodá organismu významné množství bílkovin a cholesterol ovlivní jen nepatrně,“ říká MUDr. Eva Kociánová.

ZAŘAĎTE VLÁKNINU

Příznivý vliv na hladinu cholesterolu má vláknina. Dávejte přednost celozrnnému pečivu a těstovinám či neloupané rýži. Významným zdrojem vlákniny jsou luštěniny, ovoce a zelenina. Denní příjem by měl tvořit 500 g.

ZDRAVĚJŠÍ SLADKOSTI

Pokud máte rádi sladké, je dobré ho připravovat ve zdravější formě. Místo cukru slaďte ovocem, používejte celozrnnou mouku. Bílý cukr nahraďte zdravějšími alternativami, jako je například kokosový cukr nebo ovoce.

POHYB

Jídelníček není to jediné, co bychom měli upravit. Ke snížení cholesterolu vede i tělesný pohyb, na který byste si měli udělat čas nejlépe každý den. Stačí obyčejná svěží chůze, přičemž za den je vhodné ujít 8 – 10 tisíc kroků.

Jak vypadají Vánoce v průměrné české rodině?

Video
Video se připravuje ...

Vánoce v průměrné české rodině Videohub