Nepanikařte!

Musíte zachovat klid, neztrácet hlavu a rychle jednat. Pokud si poraníte prst, nebo ruku, nebo vám otéká místo po bodnutí hmyzem, sundejte si co nejdříve všechny prsteny, i kdyby to mělo být jen preventivně. Pokud vám otéká prst s prstenem, rozhodně nepoužívejte hrubou sílu. To totiž vede jen k většímu otoku.

Namydlit a povolit

Nejběžnějším postupem je strčit nateklý prst s prstenem pod tekoucí studenou vodu. Když to nezabírá, přichází na řadu mýdlo nebo krém, které prst namydlí nebo namažou. Pak už jen stačí zkusit prsten pomalu krouživými pohyby sundat.

Chladit a držet nahoře

Když prst s prstenem není zaškrcený, tedy nemodrá, zchlaďte ho a přitom postiženou ruku držte nahoře alespoň 5 minut. Na zchlazení použijte led, mraženou zeleninu, lahev z lednice, zkrátka cokoliv chladivého, co máte po ruce.

Niťová metoda

Dokud není otok moc velký, lze použít na sundání prstenu z nateklého prstu zubní nit, případně obyčejnou nit. Nejprve se jeden konec nitě podvlékne pod prstenem směrem ke dlani.

Poté se druhý konec omotá až směrem k nehtu, kde se upevní uzlíkem. Nit je potřeba omotávat šetrně a těsně u sebe zejména v oblasti kloubu. A pak už jen stačí podvlečený konec nitě omotávat zpět a přitom lehce sundávat prsten. Nesmí se ale tahat silou, jinak se prst podráždí a ještě více oteče.

Když nic nefunguje

Pokud žádný z domácích tipů nefunguje, musíte okamžitě na chirurgickou pohotovost! Tam by vám měli prsten šikovně přeříznout a sundat. V případě podezření na zlomeninu, pokud nejde kroužek lehce sundat, byste měli co nejdříve na rentgen.

Proč nateče?

Příčinou potíží je, že na prstu je malý prsten. V první chvíli si otoku všimnout ani nemusíte. Malý kroužek ale pak začne utlačovat krevní oběh a otok se zvětší.

Fotogalerie
8 fotografií