Houby se tak staly pro mnoho lidí vítaným zpestřením jídelníčku – mohou se smažit, grilovat, restovat na kmínu i umíchat s vejci. Hodí se i k masu a kloboučky bedel nebo masáků jsou lahůdkou po osmažení v trojobalu.
Nemálo kuchařských mistrů přidává houby do smetanových omáček, k těstovinám nebo do polévek. Velkým přínosem jsou v kuchyni i tehdy, použijeme-li je jako koření.
A dají se i vhodně snoubit houby s vínem. Vyzkoušejte rizoto s Rulandským modrým, pečenými kachními prsíčky a lesními houbami
Ingredience pro 4 osoby: 1 kachní prsa (cca 300 g), 150 g lišek a hříbků, 2 šalotky nakrájené nadrobno, 1 lžička nasekané petrželky, 1 lžička nasekané pažitky, 1 lžička nasekaného kerblíku, 4 lžičky olivového oleje.
Na rizoto potřebujete: 200 g rýže na rizoto, 3 jemně nakrájené šalotky, 3 stroužky česneku nakrájené nadrobno, 0,05 l Rulandského modrého, 0,5 l kuřecího vývaru, 8 lžic jemně nastrouhaného mladého parmezánu.
Postup: Ve vysokém hrnci osmahněte šalotku a česnek na velkém množství olivového oleje až zesklovatí, přidejte rýži a nechte ji několik minut restovat. Rýži podlévejte Rulandským modrým a kuřecím vývarem, měla by být vždy trochu vlhká, ale nikdy by neměla "plavat". Doba vaření rýže se může lišit dle jejího druhu, nejlepší je ji pravidelně testovat; jádro by mělo být stále pevné na skus.
Předehřejte troubu na 180 °C. Kachní prsa podélně a příčně nařízněte na tukové straně tak, aby se na jejím povrchu objevily malé čtverečky. Díky tomu budou prsa při smažení pěkně křupavá. Poté je osolte a opepřete. Smažte na rozpálené pánvi s trochou oleje stranou s kůží dolů, dokud se strana masa, která je obrácená vzhůru, neleskne.
Poté prsa otočte a velmi krátce osmažte na druhé straně. Poté vložte na 8 minut do trouby.
Očistěte houby a nakrájejte je na malé kousky. Krátce je osmahněte na pánvi se šalotkou a dochuťte solí a pepřem.
Houby vmíchejte do rizota a opatrně přidávejte parmazán, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Kachní prsa vyjměte z trouby a nakrájejte na plátky. Rizoto naaranžujte na talíř, na něj položte plátky kachních prsou a posypte bylinkami.
Doporučené víno podle Německého vinařského institutu DWI: Chuť šalotky, hub a kachny doplní tradiční suché Rulandské modré – pozdní sběr.
Tip: Rizoto vždy pečlivě promíchejte dřevěnou lžící, s citem a vášní. Jen tak získáte krémovou, smetanovou konzistenci.
VIDEO: Vepřové maso na houbách
Vepřové maso na houbách Videohub/recepty