Šéfkuchař Tomáš Kunovský z Velkých Karlovic si recept na tento dezert přivezl ze Skotska, kde patnáct let působil jako kuchař a cukrář špičkových hotelů pro náročnou klientelu.
„Zelená barva je pro dezert hodně neobvyklá, o to víc jím překvapíte. Výrazné barvy docílíte díky špenátu. Může se zdát, že dort a špenát se k sobě nehodí, ale nemusíte mít obavy. Špenát je chuťově neutrální.
Navíc je zdravý, obsahuje například vitamíny A, B, C a také draslík, měď, železo, hořčík, mangan i prospěšnou vlákninu. K přípravě mechového dortu použijte raději baby špenát, který nemá velké a silné stonky,“ doporučuje Kunovský.
Potřebujete: 300 g baby špenátu (konečná váha po tepelné úpravě a rozmixovaní), 2 citrony (nastrouhaná kůra a šťáva), 4 ks vajec, 230 g cukru krupice, 260 g slunečnicového oleje, 150 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva
Na krém: 200 g termizovaného sýru (typu Philadelphia či Lučina) , 100 g mascarpone, 50 g cukr krupice, 10 ml vanilkové esence (nebo semínka z poloviny vanilkového lusku, případně ½ sáčku vanilkového cukru
Na ozdobu: čerstvé lístky máty, plátky kandovaného citronu
Postup:
1. Baby špenát spaříme a hned zchladíme v ledové vodě, aby si udržel sytě zelenou barvu. Následně ho zpracujeme do pyré v mixéru, přidáme citronovou kůru a šťávu.
2. Z vajec a cukru vyšleháme pěnu, přidáme olej, mouku a kypřicí prášek. Na závěr přidáme špenátové pyré.
3. Těsto nalijeme do dortové formy (průměr do 20 cm) vymazané tukem a vysypané polohrubou moukou. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut na 170 °C. „Při pečení může zelená barva zvenčí slábnout, ale nemusíte mít obavy – uvnitř stále zůstává v plné síle,“ ujišťuje šéfkuchař Tomáš Kunovský.
4. Než se korpus upeče, připravíme si krém na dohotovení dortu – smícháme termizovaný sýr či žervé s cukrem a mascarpone a vše utřeme v hladký krém.
5. Z upečeného korpusu odřízneme po vychladnutí horní část, abychom povrch zarovnali. Z těchto odřezků připravíme rozemnutím v ruce drobenku, která na závěr skvěle poslouží jako atraktivní dekorace.
6. Korpus podélně rozřízneme na třetiny, mezi jednotlivé díly natřeme připravený krém a postupně vrstvíme. Na závěr ozdobíme drobenkou, mátou, plátky citronu nebo jinou surovinou, která s dezertem barevně ladí.
VIDEO: Zkroťte horu špenátu do vláčné náplně nebo smetanové přílohy.