Bulvový celer

Česká hospodyňka nejvíce zná klasický bulvový celer. Právě ten se používá do základu omáček. Patří všude tam, kde je v receptu napsáno „přidejte kořenovou zeleninu“.

Tento druh celeru je ideální surovinou pro všechny, kteří bojují s váhou. Obsahuje totiž úplně minimální množství kalorií, ale poměrně dost vitaminů (vitamin C) a minerálů (jedná se především o vápník, draslík, hořčík a fosfor).

Výborný je proto také jako podpora imunitního systému a centrální nervové soustavy. Ne každý ví, že bulvový celer se dá konzumovat i syrový. Pokud jej hodně najemno nastrouháte spolu s mrkví, přidáte tvaroh a česnek, získáte zdravou a chutnou pomazánku plnou vitaminů.

Řapíkatý celer

Obliba řapíkatého celeru stále roste. A stejně jako ten bulvový má rozmanité využití. Řapíky můžete chroupat syrové místo obvyklého nezdravého »večerního mlsání« – zkuste si je namáčet do tvarohové pomazánky či jogurtového dipu. Vyrobit si z něj můžete také chutné celerové chipsy. A nakonec ho můžete přidat do salátů či pomazánek.

Pokud máte doma odšťavňovač, rozhodně si zkuste řapíkatý celer přidat do nějaké šťávy, kterou vyrábíte. Doporučuje se ho kombinovat s jablečnou šťávou. Kromě vlákniny a vitaminu C doplní vašemu tělu řapíkatý celer také vitaminy skupiny B a stejné minerální látky jako celer bulvový.

Jaký koupit a jak je skladovat?

Zajímá vás, po jakém celeru sáhnout v obchodě? Při výběru bulvového celeru se zaměřte na jeho dostatečnou pevnost. Naopak při nákupu toho řapíkatého si všímejte, zda nejsou listy ovadlé a nažloutlé. Úplně se vyhýbejte řapíkům s rezavými skvrnami, které jsou znakem tvorby nežádoucích látek a mohou vyvolávat alergickou reakci.

Oba druhy celeru se skladují v chladu, nejlépe v ledničce, kde vydrží přibližně týden. K dostání jsou prakticky po celý rok. Celer bulvový se v letních měsících většinou prodává i s natí, kterou můžete využít například na domácí pesto.

Detoxikuje, ale pozor na alergie!

Po celeru by se neměli bát sáhnout ani lidé, kteří během předešlého dne vypili příliš mnoho alkoholu. Celer (především ten řapíkatý) je totiž známý pro své močopudné a detoxikační účinky. Pokud si z něj tedy připravíte celerovou šťávu, kocovina si na vás jen tak nepřijde.

Celer patří mezi silné alergeny. Alergie na celer není sice příliš rozšířená, avšak u osob, které trpí alergií na celer, se projevuje systémovými symptomy (reakcí celého organismu), dochází i k anafylaktickému šoku. Zvláště citlivé osoby reagují nejen na syrový, ale i tepelně opracovaný celer.

Celerová remuláda. K vepřovému nic lepšího nenajdete!