Stačí flexa a svářečka

Mezi hlavní výhody kontejnerového bydlení patří rychlá, snadná a levná výstavba. „Na celý dům stačí obyčejné nářadí, flexa, hodně kotoučů a svářečka. Pro šikovného kutila je kontejnerový dům taková stavebnice,“ popisuje pro Blesk.cz své zkušenosti Marek Popálený. „Je to bydlení opravdu pro každého, kontejnery jsou variabilní s obrovskou spoustou možností.“

Takto dům vypadá dnes
Autor: archiv Marka Popáleného

Pokud vás zajímá, jak se v unikátním domě z kontejnerů bydlí, majitel ujišťuje, že skvěle. „Nejvíc si užíváme každodenní výhled na město a kopce za ním přes prosklenou čelní stěnu domu,“ pochvaluje si.

Interiér ještě pořád dokončuje, protože při nastěhování byly hotové jen ty nejnutnější části. „Co nebylo nezbytně nutné k přežití, dělám až teď,“ vysvětluje svou současnou náplň práce. Rodina se nastěhovala těsně před Vánoci, aby svátky mohla strávit už ve svém.

Přesný návod pro kutily

Otec rodiny plánuje vytvořit video návod, který pomůžeme každému kutilovi přeměnit přepravní kontejnery na luxusní dům o 140 m2. „V Česku i na Slovensku je spousta šikovných lidiček, myslím, že i šikovnějších než jsem já, kteří si mohou postavit své vlastní bydlení za rozumný peníz. Stačí jen vědět jak na to a dostat dobré informace,“ vysvětluje autor.

Přidanou hodnotou má být právě osobní zkušenost se stavbou - Popálený zamýšlí ukázat všechny vychytávky i přiznat všechny chyby a přešlapy, které udělal, tak, aby se jich ostatní mohli vyhnout.

Obytná zóna v přízemí
Autor: archiv Marka Popáleného

Na platformě HitHit lidem nabízí celý balíček, který je vstupem k vlastnímu bydlení. „Přidáváme i konkrétní projekt našeho domu, technické výkresy a přesný seznam potřebného materiálu. Tak aby nekoupili ani o kubík betonu víc, jako se to stalo mně,“ usmívá se Popálený.

„Když lidi uvidí, že dům jsem zvládl postavit svépomocí a téměř v jedné osobě, troufnou si projekt zduplikovat a postavit své království i sobě,“ míní stavitel, kterému vůbec nevadí, že pak už jeho dům nezůstane originálem.

„Znám mnoho lidí, kteří si na originálu opravdu zakládají, ale já jsem asi pravý opak. Zvolil jsem stavební materiál, který je momentálně světově nejuniverzálnější - takže nás by spíš potěšilo, kdybychom kopii našeho domu viděli všude po světě a obzvlášť v Česku,“ vysvětlil dále pro Blesk.cz.

Selfíčka a zvědavci až do domu

Dům přitahuje pohledy zvědavých kolemjdoucích a nemálo z nich se osmělí dovnitř. „Už mám přes sto selfíček, se všemi, kteří přijdou dovnitř. To je pro mě důkaz a zároveň výzva, že lidi chtějí informace, které já teď mám a odevzdám je dál. Beru to taky jako odměnu a zároveň poděkování pro všechny naše fanoušky, kteří nám fandí,“ podotýká spokojeně.  

Kontejnery na svém místě
Autor: archiv Marka Popáleného

Kromě moderního exteriéru přitahují jejich pozornost i výhody kontejnerové stavby. Těmi je nižší pořizovací cena za hrubou stavbu i šetření přírody. Do základu stavby se používají již opotřebované lodní přepravní kontejnery, což znamená jejich recyklaci.

Další výhodou je obrovská flexibilita a rychlost výstavby. „Například odpadne dělání těžkých překladů nad okny, na vše stačí flexa a řezné kotouče. Stropy mezi patry jsou automaticky vytvořené navrstvením kontejnerů a podobně,“ dodává tvůrce své zkušenosti s usnadněním práce.

Jak udělat za malé peníze co největší prostor k bydlení? Podívejte se!