Chtít ušetřit pár tisícovek za práci právníka se může šeredně nevyplatit. Hlavně pokud se spolehnete na vzorové smlouvy stažené z internetu. „Může se stát, že smlouva nebude katastrem vůbec akceptována. Pro laika totiž není snadné popsat např. bytovou jednotku v panelovém domě,“ říká Radim Neubauer, prezident Notářské komory ČR.

Poraďte se s právníkem

Škody, které může napáchat prodej »nadivoko«, můžou jít do desítek tisíc korun. „Notář smlouvu nejen sepíše, ale upozorní i na případná rizika a povinnosti – například vyhotovení energetického štítku při prodeji domu,“ uvádí Mgr. Neubauer. 

Rada: Odborník vás může ochránit před drahými chybami. Investice do jeho práce se tak vyplatí.

Opatrně s převodem peněz

Dejte pozor, aby nebyl byt přepsaný na katastru na nového majitele dříve, než budete mít peníze za prodej. Kupec by vám je mohl »omylem« zapomenout poslat.

Rada:  Peníze ochrání notářská nebo advokátní úschova. Kupující uloží peníze do úschovy notáře nebo advokáta, který po zápisu do katastru příslušnou částku vyplatí. Peníze jsou do úschovy složeny na základě písemné smlouvy a jsou pojištěny.

Neriskujte platbu v hotovosti

Chce vám kupující vysázet peníze »na ruku«? Pozor! Hotovostní platby jsou u nás omezeny částkou ve výši 270 000 Kč. Pokud přijmete platbu vyšší, porušíte zákon. A řešením není ani nechat si zaplatit ve více platbách. Mohlo by se stát, že budete muset dokazovat, že nejde o praní špinavých peněz.

Rada: Nepřistupujte na platbu v hotovosti

Radim Neubauer, prezident Notářské komory ČR
Autor: Notářská komora ČR

Vyžadujte rezervační poplatek

Nenechte se přemluvit k nezávazné rezervaci. Jen tím budete ztrácet čas, protože kupující si bude moct koupi »beztrestně« rozmyslet.

Rada: Trvejte na rezervačním poplatku, uloženém do notářské nebo advokátní úschovy.

Sepište podrobnou smlouvu

Pohlídejte si obsah prodejní smlouvy. Mělo by tam být jednoznačně uvedeno, co prodáváte a co si odvezete (například kuchyňskou linku, klimatizaci, apod.)

Rada: Věnujte smlouvě pečlivou pozornost. Můžete se tím vyhnout budoucím soudním sporům.

Bydlení s Markétou Mayerovou: Jak bydlí Míša Dolinová?

Video
Video se připravuje ...

Bydlení s Markétou Mayerovou: Jak bydlí Míša Dolinová Videohub