Povánoční detox: Vsaďte na zelí, lehounký kuskus i hruškový salát se sýrem
-
Tak jako každý rok většina z nás přes svátky hodovala více, než je zdrávo, a tak nastává chvíle na očistu těla. K té jsou saláty jako stvořené. Dáte přednost kuskusovému, sladšímu hruškovému, či detoxikačnímu zelnému?
- 1.
Hruškový salát s kozím sýrem
SUROVINY • 2 hrušky • 2 hrsti vlašských ořechů • hrst sušených brusinek • 100 g měkkého kozího sýra • 1 balení polníčku nebo jiného oblíbeného listového salátu Na zálivku: • 4 lžičky panenského olivového oleje • 2 lžičky balzamikového octa • sůl a pepř
POSTUP • Hrušky oloupeme a nakrájíme na plátky či kostky. Ořechy nasekáme nahrubo. Poté obojí smícháme společně s nadrobeným kozím sýrem, brusinkami a polníčkem. • Prošleháme všechny suroviny na zálivku, salát rozdělíme na talíře a pokapeme. Podáváme s pečivem.
- 2.
Kuskusový salát
SUROVINY • 1 hrnek kuskusu • 1 ½ hrnku vody nebo vývaru • 1 lžička oregana • pár malých švestkových rajčátek • ½ salátové okurky • 75 g řecké fety, nadrobit • hrst oliv bez pecek • 1 malá červená cibule • 1 plechovka vařené cizrny, propraná a okapaná • 3 lžíce citronové šťávy • 5 lžic extra panenského olivového oleje • sůl, pepř
POSTUP • Do menšího hrnce si dáme kuskus, dvě lžíce olivového oleje, špetku soli, oregano a promícháme vidličkou tak, aby se pěkně obalilo každé zrnko. Tuto směs zalijeme horkým nebo teplým vývarem či vodou, přiklopíme pokličkou a necháme nabobtnat. • Po 5 - 10 minutách v závislosti na teplotě vody bude kuskus už měkký na skus a tedy hotový a připravený k dalšímu postupu.
• Mezitím si připravíme do salátové mísy všechny zbývající ingredience. Rajčata pokrájíme na menší kousky, okurku oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibuli nasekáme najemno a sýr nadrobíme. • Hotový kuskus načechráme vidličkou a přidáme do mísy. Vše lehce promícháme. Podáváme samotný, jako přílohu k masu či s pečivem.
- 3.
Zelný salát
SUROVINY • 350 g červeného zelí • 3 mrkve • ¼ celeru • 2 jablka • 2 řapíky celeru • 3 lžíce piniových oříšků (mohou být i vlašské) • 1 lžíce dýňových semínek • po 2 lžících slunečnicových a lněných semínek
Na dresink: • 2 lžičky strouhané červené řepy • 1 lžička medu • 2 lžíce citronové šťávy • 4 lžíce rostlinného oleje • sůl na dochucení
POSTUP • Zelí, mrkev a celer nastrouháme najemno. Jablka a celer nakrájíme na menší kousky. Ve velké míse promícháme všechny suroviny na salát. • V druhé misce smícháme ingredience na dresink. Tím zalijeme zeleninu a všechno pěkně promícháme. Nejlépe necháme proležet v lednici a můžeme podávat.