Sýrové nitě spletené do copánků, to je typický vzhled korbáčků. Vyhláška ale neurčuje, jak kvalitní mají být. Potravinový Sherlock proto nechal otestovat 11 výrobků z obchodu. Jaké jsou mezi nimi rozdíly? Dodržují výrobci to, co slibují na obale? Čtěte už v pátečním spotřebitelském testu v tištěném Blesku nebo na Blesk.cz

Vznikly náhodou

Korbáčky neboli korbáčiky pochází ze Slovenska. Jejich domácí výroba na Oravě a v Zázrivé existovala už v polovině 19. století. A jak už to tak bývá, první korbáček vznikl náhodou. Jeden starý sedlák v Zázrivé ohříval nad hrncem s horkou vodou hrudku sýra, aby z ní zformoval oštěpek (druh pařeného sýra).

Z hrudky odkrojil kousek, který ale nechtěně spadl do hrnce s horkou vodou. Když se ho sedlák snažil z vařící vody vytáhnout, sýr se začal natahovat – čím byl tenčí, tím byl delší, až nakonec vytáhl dlouhou sýrovou nit. Netrvalo dlouho a rodina sedláka začala tímto způsobem sýr úmyslně zpracovávat a zaplétat do copu. Název korbáčik je zdrobnělinou korbáče – pomlázky.

Home office: Jak se nezbláznit, nepřibírat a zůstat pozitivní? Odpovídá Petr Havlíček