Přes Vánoce se přece máme mít dobře...

Podle Linky bezpečí jsou psychické obtíže jednoznačně nejčastějším problémem, se kterým se děti v tomto roce obracejí. Vzrůstající trend sledují odborníci již několik let nazpět. Téma psychických obtíží se v letošním roce objevuje v průměru u 390 hovorů, 181 chatů a 143 e-mailů měsíčně.

„V období Vánoc sledujeme zhoršování psychických obtíží v důsledku společenského tlaku, že přes svátky se mají mít lidé dobře,“ vysvětluje mluvčí Linky bezpečí Regina Jandová.

„Na Lince bezpečí ctíme anonymitu, příběhy z dopisů jsou fiktivní, ale inspirované skutečnými příběhy, s kterými se na Lince setkáváme“, říká Regina Jandová,
Autor: Linka bezpečí

Každoročně se také řeší náročná situace v rodinách, kde proběhl rozvod (u koho bude dítě, první Vánoce odděleně) a v rodinách, kde během roku někdo umřel (první Vánoce bez té blízké osoby).

„Letos asi bude těžké, když se děti nebudou moci potkávat s prarodiči a blízkými, pokud protikoronavirová  opatření zůstanou přísná,“ popsala Jandová.

Koronavirové starosti

Odborníci také letos hodně řešili téma koronaviru. „Zatímco na jaře jsme vysledovali spíše obavy z nemoci, která byla v té době hodně neznámá, v současné době řeší děti řadu praktických problémů spojených s nouzovými opatřeními“ říká Jandová.

Roste také počet hovorů s tématem vztahů. Na jednu stranu dětem chybí kontakty ve škole s učiteli, s kamarády, v rámci kroužků, ale i vztahy partnerské. Na druhou stranu vztahy v rodině jsou nuceně společně sdíleným prostorem a časem hodně „zahuštěné“ – kde byly problémy, tak se prohloubily, není kde si vydechnout, mít soukromí, zrelaxovat.

Úzkost z kamer při on-line výuce

Zároveň byly děti zatíženy povinnou distanční výukou, což s sebou neslo velké nároky na samostatné strukturování času a samostudium, ale také na pozornost, která se v domácím prostředí hůře drží.

„Zde se nám nově objevily obavy dětí s nějakými sociálními úzkostmi z toho, že při online výuce na ně všichni vidí (stejně tak jako ony vidí samy sebe), nemají možnost se „schovat“ v rámci celé třídy, když jim není dobře. Někdy je úzkost tak velká, že se dítě nezvládne přihlásit, protože má psychický blok, na který je v tu chvíli samo. To může vést k nárůstu počtu zameškaných hodin," dodala mluvčí.

Nové větší nároky?

V některých rodinách byli online vytíženi všichni, takže rodiče leckdy přesouvali zejména na starší děti nárok na to, že se budou učit se sourozenci nebo dělat domácí práce navíc.

Dětem také chyběly i přestávky ve škole, které využívaly kromě odpočinku od učení i k zábavě, kontaktu s kamarády. Často se cítíly osamělé, neměly, kde upustit tenzi,“ uzavírá Jandová.

Linka bezpečí je na čísle 116111 k dispozici kdykoli během dne i v průběhu noci, volání na ni z mobilu či pevné linky je zdarma. Mohou na ni volat děti do 18 let, nebo studenti prezenčního studia do 25 let včetně.

Linka denně odbaví 400-500 kontaktů. Ale dalších 1000 není z důvodu kapacit odbaveno. Pomáhejte s námi a podporujte Linku.

Fotogalerie
6 fotografií