Dodržujte 6 jednoduchých zásad zodpovědného půjčování

  1. Půjčujte si nanejvýš 1/4 vašich rodinných příjmů.
  2. Nesplácejte stávající dluhy další půjčkou.
  3. Neberte si úvěr na něco, co akutně nepotřebujete.
  4. Půjčte si na to, co vám vydrží i poté, co úvěr splatíte.
  5. Půjčte si pouze tolik peněz, kolik skutečně potřebujete.
  6. Pojistěte se proti ztrátě příjmu způsobené nemocí či úrazem.

U banky si zpravidla můžete půjčit až 600 000 Kč a ani nepotřebujete ručitele. Půjčku si můžete vyřídit online a jednodušší to pro vás bude, pokud u dané banky máte běžný účet, na který vám chodí výplata. Banka má mnoho kritérií, podle kterých se rozhoduje, jestli vám půjčku poskytne: příjem domácností, zaúvěrovanost domácností, typ pracovního úvazku, obor zaměstnání a další.

Banka nepůjčí automaticky každému, kdo nemá zápis v úvěrovém registru

Do úvěrových registrů se totiž zaznamenávají všechny typy půjček a jejich splácení. Pokud tedy splácíte řádně, máte v registrech plusové body, ale ani to není výhra. Banka může usoudit, že i přes kladné zápisy v úvěrových registrech, by s další půjčkou došlo k vašemu přeúvěrování, a proto vaši žádost raději zamítne. U nebankovních společností bývá snazší cesta k penězům, ale opět platí, že seriózní subjekt nepůjčuje bez rozmyslu. „Pečlivě prověřujeme schopnost zákazníků splácet. Pro případ nečekané situace nabízíme zákazníkům pojištění pro případ výpadku příjmu z důvodu úrazu nebo nemoci a splátkové prázdniny,“ říká Luboš Kratochvíl z nebankovní společnosti Provident.

Odložení splátek, doplňkové pojištění a předčasné splacení

Pokud budete vědět, že na další splátku prostě nemáte, tak jsou finanční společnosti, které umožňují odložení splátky, a to buď za poplatek, anebo i zdarma a bez zápisů do úvěrových registrů. Doplňkové pojištění se hodí, když bude potřeba vykrýt výpadek příjmů v případě nemoci či úrazu. Bankovní spotřebitelský úvěr i nebankovní půjčka ze zákona musí umožňovat mimořádné splátky či předčasné splacení.

Pozor na šmejdy

V Česku si pořád vesele fungují i neseriózní nebankovní společnosti, které působí dojmem, že vlastně moc neřeší, jestli jí peníze vůbec vrátíte. Za pozornost stojí reportáž pořadu 168 hodin z 6. prosince 2020, kde je popsán případ takového subjektu, který se nerozpakoval podat exekuci na teprve 12leté dítě. Její matka si v online žádosti na webu VATAONLINE s.r.o. vymyslela rodné číslo a 3 000 Kč si nechala poslat na dětský účet své nezletilé dcery. Půjčku nevrátila a po 12leté dceři se v exekuci chce 16 525 Kč.