Nový automobil dnes stojí statisíce, u některých typů vozů částky rostou až k milionu, není to tedy nic levného, pokud nemáte dostatek našetřeno, nejspíš se budete pídit po alternativních způsobech financování.

Co dělat, když vlastní úspory na koupi vozu nestačí?

Nový automobil si můžete dopřát hned díky třem způsobům financování.

  1. Spotřebitelský úvěr
  2. Finanční leasing
  3. Operativní leasing

Všechny tři řešení mají své pro i proti, ještě než se tak pustíte do jedné z možností, je dobré vše promyslet a propočítat. Pomoci vám k tomu mohou porovnávače, úvěrová kalkulačka i rady finančního poradce v autosalonu.

Spotřebitelský úvěr: Buďte majitelem vozu

Spotřebitelský úvěr neboli tzv. půjčka na auto má jednu nespornou výhodu, a tou je, že jste majitelem vozu od začátku, tedy od podpisu kupní smlouvy. Pro podnikatele je tak pozitivem možnost nárokovat odpočet DPH z ceny automobilu už na počátku splácení úvěru. Nevýhodou půjčky je, že veškeré náklady jdou na bedra majitele, tedy povinné ručení, servis i veškeré opravy.

Získat úvěr ale není snadné, je nutné splnit přísné podmínky a být pro poskytovatele dostatečně bonitní. Jen úvěruschopný klient si může pořídit vůz na splátky.

Finanční leasing: Užívejte automobil bez starostí

Finanční leasing není půjčka, přesto se v některých ohledech jako úvěr chová. Pravidelné měsíční splátce se nevyhnete, bude ale zpravidla o něco nižší než u spotřebitelského úvěru. Hlavním rozdíl mezi půjčkou a leasingem je, že majitelem vozu je u finančního leasingu až do poslední splátky leasingová společnost, což může v některých případech být přítěží.

Co se provozních záležitostí a pojištění týká, ty hradí provozovatel vozu, servisní prohlídky a opravy jsou pak na uživateli automobilu. Nevýhodou této varianty je akontace, na začátku leasingu je nutné zaplatit 10 % z ceny vozu.

Operativní leasing: Mějte stále nový model vozu

Operativní leasing se obejde bez akontace, s pravidelnými splátkami je ale nutné počítat, jedná se však o jakousi formu měsíčního nájemného za využití automobilu. Po dobu splácení je auto majetkem leasingové společnosti, jakmile smlouva vyprší, je možné vůz vyměnit za novější model, a to bez zbytečných starostí a vyřizování.

Velkým negativem „automobilu v nájmu“ je, že ho smí užívat pouze osoba vedená ve smlouvě, druhým negativem jsou pak omezení v podobě počtu najetých kilometrů.

pujcka.co