Odborníci radí, pokud lidé budou chtít řešit aktuální situaci půjčkou, měli by být opatrní, pečlivě vybírat, číst rady, recenze, dát si s výběrem poskytovatele načas, ušetří jim to hodně starostí do budoucna.

Přinášíme přehled mikropůjček, tedy úvěrů na kratší dobu, často pouze několik týdnů nebo měsíců. Většinou se jedná o částky okolo několika desítek tisíc korun. Mikropůjčkou většinou klienti řeší situaci, kdy potřebují překlenout období, kdy se krátkodobě dostanou do mínusu.

Lidé by si měli rozmyslet, zda půjčku skutečně potřebují, zda neexistují jiné možnosti řešení situace. Ideální je hledat možné rezervy, kde lze ušetřit. Pokud utratí měsíční výplatu do poslední koruny, nemají prostor splácet. Výše možné měsíční splátky je rozdílem příjmů a výdajů.

Čeho si při žádaní o půjčku všímat?

V případě jakékoliv půjčky je důležité sledovat nejenom výši úroků, ale právě všechny ostatní náklady spojené s půjčkou, které jsou souhrnně vyjádřeny v roční procentní sazbě nákladů (RPSN). Tyto poplatky obsahují kromě úroku například sazbu za uzavření smlouvy, za vedení účtu, za správu úvěru, za první navýšenou splátku anebo za převody finančních prostředků.

Před podepsáním smlouvy je dobré také zvážit, co si počít v případě, kdy se člověk dostane do nečekané situace a nebude moci půjčku splácet. Zamyslet se nad tím, jaký záchranný člun lze využít. V některých případech se lze pojistit proti neschopnosti splácet, další možností je vzít si flexibilní půjčku nebo se spolehnout na partnera, že vám při komplikacích pomůže.

Srovnání poplatků u mikropůjček

Vybrali jsme pro vás přehled 22 poskytovatelů mikropůjček v Česku a spočítali jsme, kolik u jednotlivých poskytovatelů zaplatíte na poplatcích při půjčce 10 000 Kč. Rozdíl ve výši poplatků jsou u jednotlivých poskytovatelů naprosto šokující. Zatímco u absolutně „nejlevnějšího“ poskytovatele Kamali zaplatíte pouhých 330 Kč na poplatcích, u druhého nejlevnějšího poskytovatele Mobil půjčka jsou poplatky vyčísleny na 1 860 Kč. Rozdíl mezi poplatkem za stejnou půjčku u jednotlivých poskytovatelů je tedy markantní.

Podívejte se na přehled poplatků za půjčku 10 000 Kč u všech 22 poskytovatelů níže. Výši poplatků jsme zjistili přes kalkulačky na webu poskytovatelů - jedná se o celkové poplatky.

Dané poplatky a příklady jsou napočítané bez dočasných marketingových akcí jako je například první půjčka zdarma.
Autor: redakce

Z volně dostupných informací jsme udělali přehled 22 dostupných půjček na trhu

  • První půjčku zdarma poskytuje 9 z nich.
  • Společnosti nabízejí úvěry již od 100 Kč a maximální výše u testovaných subjektů byla 150 000 Kč.
  • Nejkratší doba splacení úvěru je 5 dnů a nejdelší 99 měsíců.

Nejdůležitějším ukazatelem ceny úvěrů je roční procentní sazba nákladů, tzv. RPSN

RPSN udává procentuální podíl z celkové dlužné částky, který klient zaplatí během jednoho roku, a umožňuje tedy posoudit výhodnost půjčky.

Nejnižší sazbu RPSN jsme u našich sledovaných půjček zjistili u půjčky Kamali a nejvyšší u CreditPortalu.

Půjčka Kamali poskytuje půjčku od 1 000 Kč až po 20 000 Kč.

Půjčka Razdva od Profi Credit nabízí půjčku až 150 000 Kč na 48 měsíců. Splátky si u této půjčky nelze odložit ani v průběhu splácení dále dočerpávat.

Krátkodobou půjčku od společnosti Ferratum lze splácet až 99 měsíců. Jedná se o revolvingový úvěr, který se může v průběhu splácení průběžně dočerpávat.

Přes VIA SMS si lze půjčit 1 000 až 60 000 Kč fixně na 30 dnů.

První půjčku zdarma nabízejí například Kamali, VIA SMS, Friendly Cash, Zaplo Finance, Rerum Finance, Creditstar, CentroFinance a SOS Credit. FlexiFin pak poskytuje půjčku zdarma na 14 dnů.    

Tři společnosti půjčku vyplatí i v hotovosti, Zaplo Finance, CentroFinance, CreditPortal vám hotovost poskytne na benzinkách do maximální výše 4 500 Kč.

Co odklady splátek?

Některé společnosti nenabízí odklady splátek, jako například Profi Credit (Raz Dva půjčka), Ferratum, EveryDay Plus (OPR Finance), CreditAir, CentroFinance. Dle našeho testování si o odklad splátek lze zažádat u většiny společností, které jsme sledovali, ale poplatek za tuto službu se velmi liší. U Zaplo Finance klient zaplatí u půjčky 10 000 Kč za odklad 2 300 Kč, společnost Rerum Finance například u půjčky 8 000 Kč na 30 dnů účtuje za odklad navíc poplatek 1760 Kč. U Creditonu se odklad dost prodraží, u půjčky 10 000 Kč je účtováno za odklad 3 519 Kč. U Cool Creditu je poplatek 3 250 Kč při půjčce 10 000 Kč na 30 dnů.

Mikropůjčka se proto může díky těmto poplatkům prodražit. Odborníci proto doporučují, aby si lidé před čerpáním takového úvěru vzali čas na přečtení smlouvy a pokud jednotlivým poplatkům nerozumí, prošli si smlouvu s poskytovatelem a požádali ho o vysvětlení.

Tabulka srovnání, kolik zaplatíte za půjčku 10 000 Kč:

Tabulka srovnání, kolik zaplatíte za půjčku 10 000 Kč
Autor: redakce

Pozor si dejte na skryté poplatky a sankce, pokud nejsou nikde uvedené, vždy se na ně ptejte

Není od věci se také podívat na nezávislé hodnocení například od Člověka v tísni, kde jasným vítězem v žebříčku mikropůjček je Kamali (více na webu Člověka v tísni).