● Panenské rostlinné oleje obsahují vysoké množství bioaktivních látek, vitaminů a minerálů v přirozené podobě, které pak předávají našemu tělu.

● Hodně se používají ve studené kuchyni, ale mohou dobře posloužit i k tepelné úpravě. V tomto případě je však nutné sledovat tzv. bod zakouření, což je teplota, kdy olej začíná kouřit a znehodnocuje se. Podle tohoto bodu poznáte, zda je tuk vhodný ke smažení, nebo spíše do zálivky.

● Mezi oleje s vysokým stupněm bodu zakouření řadíme například řepkový, kokosový i sezamový. Tyto tuky přesahují rozmezí 177 – 190 °C. Naopak lněný, dýňový nebo ořechový olej používáme zastudena.

lněná semínka
Autor: iStock.com

Typy olejů

Makový

Výrazná a neobvyklá příchuť dělá z makového oleje ideálního pomocníka ve studené kuchyni. Nejenže skvěle dochutí například saláty a bramborovou kaši, můžete ho rovněž použít i při pečení moučníků nebo dezertů, perfektně doplní také ranní ovesnou kaši nebo bílý jogurt.

Navíc patří i přes svou vysokou energetickou hodnotu k vyhledávaným olejům při hubnutí, protože zajišťuje dobré trávení a snižuje cholesterol. Díky svému složení navíc podporuje imunitní systém.

Dýňový

Jeho intenzivní chuť zastoupí koření a hodí se i k dochucení luštěnin.

Dýňový olej
Autor: Shutterstock.com

Ořechový

Má výraznou chuť a používá se především do salátů či těstovin, na dochucení kyselých polévek. Má využití i v orientální kuchyni.

Sezamový

Potěší milovníky indonéské nebo malajsijské kuchyně. Dodává zvláště pokrmům z jihovýchodní Asie nezaměnitelnou chuť. Nejenže díky svému aromatu vytvoří z tradiční zálivky kulinářský zázrak, ale díky vysokému kouřovému bodu je vhodný také k tepelnému zpracování.

Rýžový

Oblíbený tuk na asijském kontinentu i v Severní Americe. Tento chuťově jemný olej můžeme díky vysokému bodu zakouření, který dosahuje až 215 °C, směle používat při smažení. Díky svému bohatému obsahu vitaminů a antioxidantů navíc zpomaluje stárnutí organismu a má kladný vliv na poruchy v průběhu menopauzy. Také chrání před UV zářením a dobře poslouží jako ochrana kůže při opalování.

Avokádový

Má jemnější chuť a doporučuje se ve studené kuchyni. Obsahuje velké množství vitaminů a tělu prospěšných látek. Ač by se neřeklo, dá se používat i na smažení masa s jemnou chutí – třeba ryb či kuřecího.

Fotogalerie
3 fotografie