Znali ho už v 15. století
Věděli jste, že nejstarším doloženým velikonočním pokrmem u nás je mazanec? Zmínky o něm najdete už v 15. století. „Mazanec je tradiční pečivo, které se peklo na velikonoční Bílou sobotu, aby byl přichystaný na Velikonoční neděli,“ říká Miloš Rozkošný z Libeřských lahůdek.
Hospodyňky chodily s mazancem v neděli ráno do kostela pro posvěcení neboli »svaté pomazání«. Proto se mu říkalo zpočátku svěceník, z čehož následně zlidověl pomazanec a mazanec.
Křížek není jen na okrasu
Mazanec se dnes dělá z kynutého těsta, bývají v něm zapečené rozinky nebo kandované ovoce. „Jeho typickým znakem je, že má na vrcholu křížek a bývá posypán mandlemi,“ dodává Rozkošný. Právě křížek na mazanci není jen náboženským symbolem, má i praktickou funkci – při pečení díky němu získává pára prostor, kudy z těsta unikat. A mazanec díky křížku také lépe kyne.
Dnešní vs. staročeský
Dnešní mazanec se tomu staročeskému příliš nepodobá. Cukr byl dříve vzácností, takže vznikaly i varianty mazance bez cukru. Chudší hospodyně tak do mazanců přidávaly šafrán či hřebíček, aby zvýraznily chuť. Bohatší domácnosti měly mazance s rozinkami a zdobené mandlemi.
Mazanec bez bez droždí
POTŘEBUJETE: • 2 lžíce hrozinek • 2 lžíce rumu • 250 g hladké mouky • 1 prášek do pečiva • kůru z ½ citronu (strouhanou) • 75 g másla • 75 g cukru, • ½ vanilkového cukru • 1– 2 vejce • 250 g měkkého tvarohu • 40 g nasekaných mandlí • 10 g plátků mandlí (na ozdobu), • 1 vejce (na potření)
POSTUP: Naložte do rumu alespoň na 30 minut. Připravte si dopředu všechny suroviny, je důležité, aby měly všechny pokojovou teplotu, pak prosejte mouku, promíchejte s kypřicím práškem a kůrou z citronu. Ušlehejte máslo, cukr, vanilkový cukr a vejce do světlé pěny.
Poté do této směsi přimíchejte tvaroh. Tvarohovou směs přimíchejte do mouky a vypracujte těsto. Pokud je moc řídké, přisypte mouku. Nakonec vpracujte i rozinky a nasekané mandle.
Vytvarujte bochánek, který ostrým nožem nařízněte do kříže, potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Pečte ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 20 min., poté troubu stáhněte a dalších 20 min pečte při 150 °C.
Po vyjmutí z trouby nechte chladnout při pokojové teplotě. Skladovat by se měl až zcela vychladlý, v mikrotenovém sáčku, zabalený v utěrce a skladovaný v uzavíratelné nádobě.
Pokud chcete mazanec spíše vyšší, udělejte kolem dokola z pečicího papíru kulatou formu, nabude potom do výšky.