Zdravotní sestřičce Lucii se zničehonic udělalo hodně špatně. Kolegové jí poskytli pomoc a vyšetření ukázala na prasklou největší tepnu těla. Okamžitě musela na sál. Žije. Od té doby ale od prsou dolů necítí tělo. S tím, že bude na vozíku, se smířila.

Po rehabilitacích v Kladrubech se stala samostatnější. Trápily ji však svalové křeče v nohách. Byly tak silné, že ji v noci budily a dokonce ji shazovaly z vozíku. Práce, jízda na handbiku, speciálně upraveném kole na ruční pohon, i výlety byly kvůli křečím obtížné. Léky, které mají utrpení mírnit, nezabíraly. Z vyšších dávek jí bylo nevolno.

Návrat do života

Lékařka Lucii doporučila léčbu baklofenovou pumpou. Dostala ji v říjnu 2019 a velice rychle se s ní sžila. Dokonce se měsíc po voperování zúčastnila charitativního dílu StarDance. Začala znovu pracovat jako zdravotní sestra, jezdí s dětmi na výlety, ráda lyžuje.

„Už si ani neumím představit život bez pumpy,“ říká dnes. Lucie vyprávěla svůj příběh v pražském Centru Paraple, kde absolvovala dva pobyty. „Hodně se tu rehabilituje, zaměstnanci pomáhají lidem nově upoutaným na vozík zvládat vše fyzicky i psychicky, a to je velice záslužná práce,“ chválí Paraple Lucie. Následně usedla do auta a odjela se synem Benem (8) domů do Velkého Meziříčí, kde na ni čekaly další čtyři děti.

Bolí a omezují pohyb

Křeče ve svalech provází stavy například po mrtvici, obrně, poranění mozku a míchy. „Nespíte, stále o bolesti přemýšlíte, přejete si, aby nějak přešla, pořád měníte polohy. A nevíte, kdy křeče přijdou,“ líčí potíže Lucie.

Léčba pumpou

Svalové křeče se běžně léčí tabletami, ale ne všichni nemocní je snášejí. Léčba pumpou je moderní terapie, která je šetrnější, efektivnější a má minimální nežádoucí účinky. Dá se naprogramovat, aby pacientovi účinnou látku dodávala přesně podle jeho potřeb. Hadička je zavedena do páteřního kanálu, rezervoár je uložen v podkožní kapse. „Pumpa je do těla umístěna při operaci v celkové anestezii a celý zákrok netrvá déle než hodinu,“ vysvětluje Libor Mencl, neurochirurg z pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Libor Mencl, neurochirurg z pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.
Autor: Tonda Tran

 

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Usnete a ráno nevstanete. Přibývá neúrazových ochrnutí, varuje Lukeš Červený Chebotareva

Fotogalerie
10 fotografií