Diabetikům se doporučuje, aby si vše důležité rozdělili do dvou zavazadel. Pokud tedy poletíte letadlem, nezapomeňte si vzít na palubu příruční zavazadlo s pomůckami, léky a jídlem. V případě, že by došlo k nečekané ztrátě vaší bagáže, budete mít vše potřebné u sebe.

Uchování léků

„Zjistěte si předem, zda je v hotelu nebo ubytovacím zařízení k dispozici lednička či minibar. Inzulin je citlivý na výkyvy teplot. Proto se doporučuje jej přibalit do příručního zavazadla a vzít na palubu letadla. Pokud jedete autem, vezměte si s sebou přenosnou chladničku,“ radí MUDr. Denisa Janíčková Žďárská z Ústřední vojenské nemocnice v Praze. V uzavřeném voze na sluníčku může být i 60 stupňů!

Identifikační šperky

Je lepší cestovat s někým, kdo zná váš zdravotní stav a umí první pomoc. „Pokud ale jedete sólo, je dobré si do peněženky vložit informace o zdravotním stavu a lécích. Nebo si můžete pořídit náramek či náhrdelník, které slouží jako »informátor« zdravotního stavu,“ nabádá lékařka. Opatřit si můžete i tzv. diabetický pas. Ten je přeložen do několika jazyků a obsahuje informace o lécích.

Inzulin může do letadla

Na cesty si důkladně připravte inzulin. Vyplatí se mít ho víc, klidně dvojnásobek. Nemusíte se bát, na palubu vás s ním pustí. Nikdy ho nedávejte do zavazadlového prostoru letadel, je tam zima. Kdyby vám došel nebo se znehodnotil, měli byste znát koncentraci i typ látky, kterou používáte.

Cestování se senzorem

Pokud cestujete letadlem, pořiďte si potvrzení, že jste diabetik, a pak i se senzorem můžete na palubu. Každá letecká společnost může mít jiná pravidla, proto byste si měli dopředu zjistit podrobnosti.

Jaké dokumenty přibalit?

• Lékařskou zprávu o svém zdravotním stavu a léčbě, ideálně v angličtině.

• Hodit se bude i podrobný léčebný plán.

• Přibalte doklad o tom, že jste diabetik. Také potvrzení o tom, že inzulin a pomůcky slouží jako zdravotnický materiál.

• Samozřejmostí je kartička pojištění a cestovního pojištění.

• Po ruce byste měli mít kontakty na své ošetřující lékaře.

 

Video
Video se připravuje ...

Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají 

Fotogalerie
4 fotografie