„Pro zlepšení Sebíčkova stavu dojíždíme dvakrát týdně na ergoterapii, kde procvičuje motoriku. Každé úterý a pátek pak dochází do denního stacionáře, kde má celý den nabitý fyzioterapií, ergoterapií, speciální pedagogikou a vodoléčbou. Jednou týdně dojíždíme ještě na Feldenkraisovu metodu k zafixování správných pohybových vzorců a pokud čas a fyzický stav dovolí, snažíme se jezdit ještě na hipoterapii,“ popisuje náročný režim Sebíkova maminka  Lucie, která se svým manželem Petrem vychovává ještě Olivera (12).

Rodiče se navíc snaží pro syna vyhledávat nové možnosti a terapie, jež by jej mohly posouvat vpřed. Několikrát do roka jezdí na speciální neurorehabilitace, které mu velmi pomáhají posilovat svaly, od jejichž posílení se odvíjí jeho schopnost být samostatnější.

Týden léčby za 36 tisíc

To vše ale stojí nemalé peníze a také mnoho času. Z důvodu celodenní péče o syna se paní Lucie nemohla po ukončení rodičovské vrátit do zaměstnání, a tak  zajištění rodiny zůstalo na bedrech jejího muže. Zatímco se příjem rodiny snížil, kvůli Sebíkovu onemocnění náklady značně vzrostly.

„Snažíme se synovi zajistit veškeré možné terapie, mnoho z nich ale nehradí pojišťovna a jsou velmi drahé. Každá z nich nás měsíčně vyjde na několik tisíc. Nejdůležitější jsou pro Sebíka neurorehabilitace, ty stojí ale 36 tisíc za týden. Před třemi lety jsme se proto rozhodli poprosit o pomoc Dobré anděly. Jejich měsíční příspěvky šetříme právě na tyto aktivity,“ doplňuje pan Petr s tím, že jsou si s manželkou plně vědomi i toho, že nesmí zapomínat ani na staršího syna Olivera, který je malému Sebastiánovi skvělým parťákem.

Pomáhá Dobrý anděl

Za 11 let své činnosti podpořila nadace Dobrý anděl více než 11 tisíc rodin s dětmi, kde se rodič nebo dítě potýká s vážným onemocněním. Pokud byste se chtěli stát Dobrými anděly i Vy, je to jednoduché. Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz, zvolit libovolnou výši příspěvku a začít přispívat.

 

Video
Video se připravuje ...

O čem se mlčí: Jsem rodič zdravotně znevýhodněného dítěte Videohub

Fotogalerie
7 fotografií