Víťa je po dětské mozkové obrně dlouhodobě upoután na invalidní vozík. Když se v roce 2019 osamostatnil, uvědomil si, že bude potřebovat pomocníka. A pořídil si asistenčního labradora. Jenže se psem si vůbec nesedli.

Štěně v akci

„Čivavu Dianku jsem si vybral v roce 2021. Ale najít chovnou stanici, která by se nebála dát štěňátko vozíčkáři, byla opravdu fuška. Padaly argumenty, že pejska zajedu, nebudu schopný se o něj postarat a podobně. Nakonec jsem si ji vlastně pořídil ‚v akci‘ se slevou, protože neměla dokonalý chrup,“ vypráví s úsměvem mladý muž, který už věděl, že to je láska na celý život.

Výborný aport

Víťa začal droboučkou fenku trénovat. „Ze začátku to vůbec nebylo jednoduché. Ale brzy jsem pochopil, jak s Dájou pracovat. Ona je strašně chytrá, ale také hodně citlivá,“ vzpomíná na začátky soužití s pejskem s tím, že začali aportem předmětů. To je totiž základ asistence.

„Byla moc šikovná a velice dobře jí aport šel. Tak jsem začal hledat organizaci, která by mou Dianku zaštítila jako asistenčního psa. A nastal problém. Tyto organizace nabízejí svého už vycvičeného psa, nebo mají podmínku, že budou psa u sebe třeba půl roku trénovat. A s tím jsem v žádném případě nemohl souhlasit, nechtěl jsem se od ní na tak dlouho odloučit,“ líčí problémy Víťa a dodává: „Nikdo také nevěřil, že by čivava zvládla asistenční zkoušky.“

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Lady Diana (@asistencni_civava)

Je to jednička!

Nakonec Vítek našel organizaci, která jeho pejska zaštítila, a on mohl poslat videa s výsledky tréninku zkouškové komisi. „Když její členové viděli, že mi pejsek umí podat léky, přinést ponožky, sundat brýle a mnoho dalšího, byli nadšeni. A Dája loni v listopadu zkoušky složila,“ chlubí se úspěchem své čivavy pyšný majitel.

Signální pes

Diana je nejen asistenční, ale i signální pes. „Pomáhá mi fyzicky, ale hodně i psychicky. Trpím těžkými depresemi a poruchami osobnosti. Když na mě přichází záchvat, ona ho vycítí a signalizuje mi ho tak, že si ke mně lehne, podá mi léky nebo mobil. Je neuvěřitelná. Když je mi hodně zle, dodává mi chuť do života, donutí mě vstát z postele a fungovat. Je to moje všechno,“ uzavírá své vyprávění Víťa.

Rekordman je 15 cm vysoký

Nejmenším asistenčním psem, který je zapsán v Guinnessově knize rekordů, je čivava jménem Cupcake z USA. Ta je vysoká pouze 15 centimetrů a váží jeden kilogram. Její majitelka Angela Bainová si nezažila v životě nic pěkného, přišla o velkou část rodiny, lékaři jí museli amputovat levou ruku. Všechny tyto rány osudu s ní věrně sdílela, pomáhala jí a dodávala jí sílu její milovaná čivava.

 

Video
Video se připravuje ...

Jak odnaučit psa štěkat? Radí MVDr. Alexandra Bulková Videoredakce ženských titulů

Fotogalerie
11 fotografií