Osud si s Tomášem krutě zahrál. Narodil se předčasně, trpí nejtěžší formou dětské mozkové obrny a má postižené všechny čtyři končetiny. Na život ale nezanevřel.

Ukončil školu a upravil si byt v paneláku nad bytem rodičů. „Potřebuji totiž stálou pomoc s domácností a rehabilitací,“ svěřil se Tomáš.

Kouzelný oblek

Jako batole prodělal Tomáš první operaci a pak ještě dalších osm. Na nohy se poprvé postavil, když mu bylo 7 let, vůlí a vytrvalostí to dotáhl k tomu, že teď dokonce chodí o francouzských holích. Pomáhají mu lázně a úžasné výsledky má ve speciálním obleku.

Video
Video se připravuje ...

Postiženému Tomášovi z Klatov by velmi pomohl speciální oblek, ten ale pojišťovna nehradí. archiv T. Sedláčka

Je v něm 53 diod a dají se naprogramovat k impulsům na procvičování svalstva. Hodina v něm je pro Tomáše hotový zázrak. „Bez třesu mohu brát věci do rukou, lépe ovládat mobil a hlavně místo dvou berlí zvládnu chůzi s jednou,“ dodal.

Speciální oblek za téměř 200 tisíc korun, který mu tolik pomáhá, ale pojišťovna nehradí a Tomáš na něj nemá.

Cesta k soběstačnosti

„Nikdy jsem o peníze nežádal. Z důchodu si platím bydlení, pomohou mi i rodiče, ale na tenhle oblek bych nenastřádal. Mám ale šanci být s ním více soběstačný, abych nebyl na obtíž,“ řekl Tomáš.

Speciální oblek potřebuje speciální péči. Aby dobře fungoval, není možné ho jen tak vyprat. Mohl by se tak po několika vyprání rovnou vyhodit. Proto by rád k obleku pořídil i parní skříň na šetrné čištění, která přijde na 50 tisíc Kč. „Hlavní je pro mě ale ten oblek. Zvládnu to i bez té čističky,“ řekl Tomáš. Chcete statečnému mladíkovi pomoci? Odkaz na sbírku je zde.

Chtěly ho využít

Velkým Tomášovým přáním je i najít si partnerku. „Nevadí mi, když bude postižená. Ale kvůli tomu, že se špatně pohybuji, by neměla být na vozíku, abychom to spolu zvládali,“ řekl Tomáš. Štěstí mu ale zatím nepřeje.

„Jakmile se jedna dozvěděla, že mám vlastní byt, hned se chtěla ke mně nastěhovat s dětmi a babičkou,“ povzdychl si Tomáš. Špatné zkušenosti má i s tím, když se dívky dozví o jeho nevelkém, leč pravidelném příjmu. Hned z něj tahají buď přímo peníze, nebo chtějí uhradit alespoň kredit na mobil.

Fotogalerie
11 fotografií