Na počátku všeho byl vztah Andreina syna s dívkou. Ta ale nebyla na roli matky vůbec připravena. Během těhotenství kouřila, brala léky a marihuanu. To všechno se zřejmě podepsalo na zdravotním stavu chlapečka, který po náročném porodu zůstal v péči babičky. „Jeho matka se o něj vůbec nestarala a jednou řekla, že ho vlastně nechce, že by holka byla lepší,“ vzpomíná dnes paní Andrea.

O Tadeáška se tedy starala sama s pomocí svého syna. „Ten si později našel novou přítelkyni. Zůstala jsem na Tedíka prakticky sama, jen občas mi syn jezdí pomáhat,“ svěřila se mladá babička.

Jak čtyřleté dítě

Postupně se vše uklidnilo, chlapec začal chodit do školky. Tady se ale objevily první příznaky jeho postižení. „Místo aby se vyvíjel směrem dopředu, tak naopak jako by se vracel zpátky. Hůř mluvil, měl problémy se záchodem, s běžnými úkony,“ vypráví žena. Pozdější vyšetření prokázala u Tadeáše mentální retardaci, poškození mozkových buněk a další s tím spojené potíže.

„Dodnes musí spát s plínkou, jeho mozek nedokáže včas vyhodnotit impulz, že potřebuje na záchod. Na první pohled není nic moc poznat, ale ve svých jedenácti je na úrovni čtyřletého dítěte,“ popisuje Andrea Brandnerová.

Péče jako poslání

Žena Tadeáška miluje, o ústavní péči proto nechce ani slyšet. Sama navíc při starostech s vnukem ještě pomáhá potřebným. „Jsem vzděláním pečovatelka a dělala jsem to téměř celý život. Momentálně dojíždím k seniorům, o které se starám. Pak se vrátím domů a pokračuji,“ říká žena, která vnímá péči o druhé jako své poslání.

Z ruky do pusy

Andrea může pracovat jen na poloviční úvazek, má nemocná záda. Pobírá sice příspěvek na péči, ale peněz nazbyt jí příliš nezůstává, žijí z ruky do pusy. „Musela jsem zastavit dům, od matky nedostávám vůbec nic, syn mi tedy něco málo přispívá, ale jakmile jsem onemocněla, bylo to pro nás téměř likvidační,“ přiznává se slzami v očích.

Andělé na motorkách

O těžkém osudu Andrey a jejího vnuka Tadeáška se dozvěděl David Vancl (49), organizátor tradiční spanilé jízdy motorkářů na horu Říp. Každoročně mezi sebou vyberou peníze, které pak poskytnou rodině s podobným příběhem.

„Bývá nás kolem 400 motorkářů a každý z nás věnuje minimálně 50 korun. Letos budou moci přispět poprvé i lidé, kteří se na nás v pátek 21. dubna, od 18 hodin, v rámci Řípské pouti přijdou podívat,“ představil novinku David. Štědří dárci pak dostanou speciální losy s možností vyhrát zážitkový poukaz. Celý výtěžek použije Andrea Brandnerová na potřebné rehabilitace a částečnou úhradu dluhu.

 

Video
Video se připravuje ...

Synovu závislost na drogách jsem si dlouho nedokázala připustit a brala ji jako vlastní selhání Videohub

Fotogalerie
5 fotografií