Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Žena přežila masakr rodiny v Olšovci: Zotavení potrvá roky, říká forenzní psycholog

Autor: lc, inf - 
19. dubna 2023
05:00

Otřesný masakr rodiny v Olšovci na Přerovsku zaskočil i otrlé kriminalisty. Útočník tam šroubovákem pobodal svou přítelkyni a samopalem zabil ženinu matku, jejího druha a teprve patnáctiletého chlapce. Do domu se doslova prostřílel, nakonec zbraň obrátil proti sobě. Forenzní psycholog Štěpán Vymětal pro Blesk vysvětlil, co mohlo stát v pozadí děsivého činu a co dokáže patologická žárlivost.

Brutalita činu šokovala i samotné policisty. Pamatujete si ze své praxe na něco podobného? Podle policie šlo o čin provedený po předchozím uvážení.

Protože pachatel spáchal sebevraždu, nemůžeme již zcela spolehlivě posoudit jeho osobnost či motivaci. V praxi se objevují případy vražd, kde můžeme hledat určité podobnosti.

U podobných skutků můžeme usuzovat na některé nepříznivé osobnostní rysy (zvýšená impulzivita, zvýšený agresivní potenciál, nezdrženlivost, výbušnost, interpersonální závislost, problém v regulaci afektu a v regulaci chování, vyšší podezřívavost apod.). Dále má vliv konkrétní konfliktní situace či úroveň frustrace u pachatele.

Co dalšího rozhoduje?

V některých případech dále může hrát roli odbrzdění vlivem užití alkoholu či jiných návykových látek, příp. vliv duševního onemocnění pachatele, o tom ale v daném případě zatím nemáme informaci.

K činu údajný pachatel zvolil šroubovák a samopal. Mohou i vražedné zbraně o něčem vypovídat?

Je nápadné, že pachatel byl ozbrojen

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání