„Syndrom ohrožuje pouze jednovaječná dvojčata, která sdílejí jednu placentu. Jeden plod přijímá příliš mnoho krve a plodové vody a oběhově kolabuje, druhý má krve naopak málo a strádá. Bez zákroku to končí ve většině případů úmrtím obou dětí,“ říká vedoucí lékař Lubomír Hašlík z Centra fetální medicíny Ústavu pro matku a dítě v pražském Podolí.

Aby byly obě děti zachráněny, musela paní Petra podstoupit zákrok, kterému se říká laserová ablace placentárních spojek na placentě mezi jednovaječnými dvojčaty. „Lékaři přeruší cévní spojky na placentě pomocí laserového paprsku,“ vysvětluje MUDr. Petra Hanulíková z Centra fetální medicíny ÚPMD.

„Při operaci jsem byla v plném vědomí. Do břicha mi zdravotníci udělali dírku a pomocí laserového paprsku přerušili cévy na společně sdílené placentě,“ vzpomíná paní Petra, maminka dnes ročních krásných holčiček Karly a Karin.

Ty porodila ve 30. týdnu těhotenství překotným porodem jen sedm dnů po tomto speciálním zákroku. „Pan doktor Hašlík mi zachránil obě dcerky a já jsem mu moc vděčná. Už za tři dny po porodu se nedonošené holčičky stěhovaly na gynekologicko porodnické oddělení na Bulovce, kde se o ně 7 týdnů personál skvěle staral,“ uzavírá svůj příběh Petra Holubová.

Centrum fetální medicíny ÚPMD

  •  Centrum začalo svou činnost v roce 2012 a bylo provedeno téměř 300 výkonů
  •  Rekordní počet provedených výkonů v roce 2022 - 37
  • U diagnózy transfuzního syndromu: přežití obou plodů 71%, přežití alespoň jednoho plodu 91%
  • Centrum nabízí pro Českou i Slovenskou republiku nitroděložní operativní řešení
  •  Nejčastější operací prováděnou je laserová ablace placentárních spojek

 

Video
Video se připravuje ...

Jak probíhá předčasný porod? Videoredakce ženských webů

Fotogalerie
5 fotografií