Po nástupu na vysokou školu se záchvaty začaly objevovat častěji a na bolest už Veronice nezabírala běžná analgetika. Praktický lékař jí proto doporučil vyhledat neurologa, a ten jí nasadil preventivní tzv. profylaktickou léčbu a na akutní bolest předepsal triptany.

„První týdny s profylaktickou léčbou byly náročné, cítila jsem se neustále unavená, motala se mi hlava a můj už tak nízký tlak se ještě snižoval. Postupně si ale moje tělo na léky zvyklo, nicméně vliv na migrénu, na její četnost a intenzitu, byl minimální,“ vysvětluje Veronika.

Úporné zvracení a bolesti

V dalších deseti letech jí lékaři léčbu vysazovali a znovu nasazovali, protože léky neměly požadovaný efekt nebo vůbec nezabraly. Úporné bolesti a zvracení tak Veroniku provázely po celý její vysokoškolský život.

„Studium na vysoké škole spojené s neustálou bolestí bylo jedno z nejnáročnějších období mého života. Velkou oporou mi tehdy byla moje rodina a partner, kteří ve chvíli, kdy jsem byla naprosto paralyzovaná, zastali veškeré povinnosti,“ popisuje mladá žena.

Čekala, že získáním vysokoškolského titulu v oboru speciální pedagogiky a opadnutím stresu dojde ke zmírnění symptomů nemoci. Tolik toužená úleva ale nepřišla. Ataky migrény ji provázely až devětkrát za měsíc a trvaly i tři dny.

„V tomto období jsem nebyla schopná prakticky ničeho. Veškerý čas jsem trávila v zatemněné ložnici s otevřenými okny kvůli přísunu čerstvého vzduchu, na hlavě jsem střídala obklady vytažené z mrazáku a jen si v duchu přála, aby to už skončilo,“ říká o své nemoci Veronika. Ani po záchvatu migrény ale neměla vyhráno, ataka doznívala i několik dní. Projevovala se horším soustředěním, motáním hlavy a kolísáním tlaku.

Mozek při záchvatu migrény

Nová léčba 

Když se dozvěděla o novince v léčbě migrény – biologické terapii, neváhala a požádala svého neurologa, aby ji doporučil do Centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy. Po sérii vyšetření jí lékaři v červenci 2022 nasadili biologickou léčbu. „Počet záchvatů migrény mi klesl na čtyři měsíčně a doufám, že to vydrží, ideálně se i zlepší,“ říká Veronika.

Své záchvaty si poctivě zapisuje jak do deníku, tak do speciální mobilní aplikace Migréna Kompas. „Nejvíc mi na aplikaci vyhovuje možnost reportu nejčastějších spouštěčů, rizikových dnů, doby bolesti nebo léků, které užívám,“ uzavírá.

Pacienti trpící migrénou se často potýkají s problémy v práci. Veronika měla ale podle svých slov vždy štěstí na chápavé nadřízené i kolegy: „Nikdy jsem v práci neměla potíže s tím, že potřebuji odejít domů nebo kvůli bolesti přijít nemohu. Mohla jsem si vzít indispoziční volno, zameškané hodiny odpracovat jindy nebo si s někým prohodit směnu,“ vysvětluje a dodává:

„Svoji nemoc jsem v práci nikdy netajila. O migréně nemluvím proto, abych byla zajímavá, ale aby lidé kolem mě věděli, co je to za nemoc, jak se u mě projevuje a co na ni pomáhá.“ 

Nyní Veronika pracuje na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, kde se věnuje studentům se specifickými potřebami. V pacientské organizaci Migréna-help pomáhá dalším lidem, kteří trpí migrénou, mluvit o svých prožitcích a problémech jako koordinátorka kruhů sdílení. 

Pomáhá biologická terapie

Násobně vyšší výkon v práci i doma, o desítky procent méně depresivních stavů, zkonzumovaných „prášků“ na bolest, a především pokles počtu dní s migrénou. To vše zaznamenal Český registr pacientů s migrénou na biologické terapii ReMig poté, co letos poprvé zveřejnil souhrnná data za rok 2022.

Už po dvou letech fungování tak prokázal, o kolik může nasazení účinné léčby zlepšit životy těch, které trápí nejen úporné bolesti hlavy. Podle odborníků ale v ČR stále vázne rychlost diagnózy, na niž mnozí pacienti čekají desítky let, a také nasazení účinné léčby.

„Úkolem registru ReMig, který je jedním z prvních v Evropě, je lépe a účinněji bojovat s nemocí, kterou v Česku trpí odhadem přes milion lidí. Dle světových studií by to dokonce mohlo být 15 % celé populace, nejčastěji žen ve věku mezi 30 a 39 lety. Údaje z registru vedou k lepšímu zmapování současné péče o pacienty s migrénou a k jejich časnému odeslání do specializovaných center,“ říká předseda správní rady ReMig MUDr. Tomáš Nežádal, Ph.D., který je zároveň předsedou Sekce pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy České neurologické společnosti.

Odborníci odhadují, že v tuzemsku by mohlo dostat biologickou léčbu více než 23 000 lidí, počet je však pravděpodobně vyšší vzhledem k dřívějšímu nízkému užívání profylaktické léčby. „Data nám ale ukazují, že biologickou léčbu užívá méně než 10 % z nich,“ komentuje MUDr. Tomáš Doležal, Ph.D., ředitel Value Outcomes, poskytující analýzy z oblasti zdravotnictví.

Terapii hradí pojišťovny

Zdravotní pojišťovny terapii už dva roky hradí. Registr ReMig ukázal, že pacienti čekali na zahájení biologické léčby v průměru 26,3 let od diagnózy. Zatímco před zahájením biologické terapie lidé v registru trpěli migrénou průměrně 11,8 dní v měsíci, po roce užívání to už bylo už jen 2,9 dnů a po dvou letech léčby už jen 2 dny s migrénou za měsíc.

Jednoduchý dotazník, zjišťující, zda člověk trpí migrénou, lze nalézt například ZDE.

Seznam specializovaných center je k dispozici ZDE.

 

Video
Video se připravuje ...

K čemu slouží lymfodrenáž a pro koho je vhodná? Videohub

Fotogalerie
6 fotografií