Není to vrtoch

„Představte si, že žijete ve společnosti, kde se o migréně mluví převážně jako o obyčejné bolesti hlavy zvládnutelné sklenicí vody. Migréna je také často vnímána jako fňukání či vrtoch neschopných hysterických paniček, které se nedokážou vyrovnat se stresem, případně jako výmluvu při odmítnutí sexu,“ vysvětluje Rýza Blažejovská, předsedkyně pacientské organizace Migréna-help.

20 let bez pomoci

Podle neuroložky MUDr. Evy Medové z Centra pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy FNKV zlehčuje nebo popírá potíže asi třetina jejích pacientů. Někteří zašli za lékařem až po dvaceti letech, kdy s migrénou žili. „Jsou to především lidé, u nichž se nemoc vyskytovala v rodině a oni to vnímají tak, že se to musí vydržet,“ popisuje neuroložka.

Specializovaná centra

Praktický lékař vás odešle k neurologovi, a ten do specializovaných center pro léčbu bolesti hlavy. V Česku jich je přes 30. Lidem s nejtěžší formou migrény může pomoci biologická léčba.

„Pojišťovny proplácí tuto léčbu. Ta umí snížit počet záchvatů o více než polovinu, zkracuje trvání atak a zmírňuje intenzitu. A má minimum nežádoucích účinků,“ dodala neuroložka Medová.

Migrénami trpí i Lukáš Hejlík

První potíže se u herce Lukáše Hejlíka (42) objevily kolem 25. roku, kdy ve 14 dnech prodělal celou sérii migrén. „Pak jsem měl asi 10 let pokoj. Teď jsem se vrátil ke stavu, kdy mívám migrenózní období celkem často, a pak je zase proložené až třemi měsíci klidu. Záchvaty migrény jsou většinou vázané na akční, nervózní období,“ říká herec.

Migréna se u něj ohlašuje nejdřív tzv. aurou, a pokud si rychle nevezme lék, následuje záchvat migrény. „Naštěstí ji nemívám tak dlouho, celá ta velmi nepříjemná bolest trvá zpravidla hodinu.“

Možná o nemoci nevíte...

* Je to tepavá bolest, která zasahuje jednu stranu hlavy. Může být až nesnesitelná, trvá obvykle 4 – 72 hodin. 

* Je provázená nevolností až zvracením, přecitlivělostí na světlo, pachy a zvuky. 

* Člověk není schopen vykonávat své běžné povinnosti. 

* Trpí jí 20 % žen a 7 % mužů. Nejčastěji se objevuje před 30. rokem věku.

Máte migrénu? Otestujte se!

1. Bolí vás hlava jen na jedné straně?

2. Je bolest pulzující a tepající?

3. Je vám nevolno, případně zvracíte?

4.Vadí vám při bolesti i světlo, zvuky či pachy?

5. Zhoršuje se bolest hlavy, když pracujete nebo se jinak namáháte?

6.Nemůžete kvůli bolesti hlavy dělat to, co obvykle?

Pokud odpovíte alespoň na 3 otázky ANO, pravděpodobně trpíte migrénou.

Jak vidí lidé postižení migrénou?

Video
Video se připravuje ...

Jak vidí lidé postižení migrénou? youtube.com