V digitálním věku je krční páteř jednou z nejvíce namáhaných, a tedy zranitelných a problematických částí lidského těla. „Několikahodinová práce u počítače, dlouhé sezení za volantem, ale i mnoho manuálně zaměřených pracovních pozic nutí člověka držet hlavu v dlouhodobém předsunu a zároveň horní krční páteř v mírném záklonu. Problémy s krční páteří proto trpí odhadem každý druhý dospělý,“ vysvětluje fyzioterapeutka Iva Bílková.

Pokud se problém dlouhodobě neřeší, velké napětí v šíjových svalech se zřetězí do dalších částí těla. Chronické bolesti ramen, migrény, brnění rukou, to vše jsou nejčastější případy plynoucí ze špatné funkce horní krční páteře.

Spíte správně?

 „Při spánku je důležité respektovat zakřivení páteře. Ležíme-li na zádech, nejvhodnější je spát bez polštáře nebo jen s lehkým podložením. Vleže na boku doporučuji podložit hlavu dostatečně mezi uchem a lůžkem tak, aby byla zachovaná přímka krční – hrudní – bederní páteře, například s anatomickým polštářem s paměťovou pěnou. Vhodný je i spánek na břiše, ale výhradně za podmínek, že je polovina hrudníku podložena, tak aby krční páteř nebyla v maximální rotaci a záklonu,“ upozorňuje Iva Bílková.

Vyhledejte odborníka

Pokud má bolest šíje zhoršující se tendenci a neustupuje, člověka omezuje v pohybu, budí ze spaní nebo při akutní závažné bolesti, je lepší vždy vyhledat odborníka.  „Blokády krku vznikají často jako důsledek špatného postavení či blokády pánve, ale příčina blokády může být i odjinud. Vadné držení těla, nadměrný stres, špatná ergonomie pracovního prostředí a vznik svalových dysbalancí.

Jednoduché blokády páteře a kloubů velmi často okamžitě povolí díky přirozenému protažení. Takové případy snadno vyřešíme manuálními fyzioterapeutickými technikami, jejichž účinek lze posílit také aplikací rázové vlny,“ uvedla Iva Bílková.

Pozor na zaťaté čelisti

K nepříjemným důsledkům blokád kloubního spojení mezi prvním krčním obratlem a lebkou patří i hučení v uších či pohybující se světélka v zorném poli. „Symptomy mohou ukazovat také na přetížení žvýkacích svalů nebo blokádu čelistního kloubu, a to hned z několika příčin – když člověk skřípe a cvaká zuby, trpí na záněty středního ucha, má problémy s osmičkami nebo špatný skus. Stále častějším důvodem je ale stres a uspěchaný životní styl – zaťaté čelisti už si lidé mnohdy ani neuvědomují. Dotýká se vám jazyk stále horního patra? Zkoušejte ho odlepit a čelist uvolnit několikrát za den,“ doporučila Iva Bílková.

Protahujte jemně

První pomocí při bolestivé blokádě krku je nahřívání pomocí suchého tepla a šetrné protahování svalů šíje do všech směrů. „Úplné znehybnění by problémy jen prodloužilo, vždy je nutné začít protahovat v malém rozsahu, vsedě provádět drobné úklony, předklony, rotace a záklony hlavy a postupně je podle možností zvětšovat. Hlavou nekroužit a nikdy nejít přes bolest,“ vysvětlila fyzioterapeutka.

Cviky na pár sekund

Při dlouhém sedu u počítače nebo za volantem přináší úlevu jednoduché cviky na pár sekund. „Takzvanou zásuvkou uvolníme šíjové svaly, korigujeme předsunuté držení hlavy a zlepšujeme vadné držení těla. Protahovat šíji můžeme také s dopomocí tlaku ruky směrem dopředu, do strany a do boku. Nesmíme zapomínat i na záklon hlavy, doporučuji si dát ruce na přechod krční a hrudní páteře a hlavu zaklonit jakoby přes opěradlo židle. U sedavých zaměstnání je zároveň vhodné šíji často masírovat,“ dodala rychlé triky fyzioterapeutka.

CVIK: Zásuvka vsedě

Posaďte se do vzpřímeného sedu s pažemi volně podél těla. Zvolna táhněte bradu vzad, jako byste ji tlačili do krku, a vytahujte se ke stropu. V maximálním zatlačení brady vzad setrvejte 2-3 vteřiny a volně dýchejte, nezvedejte ramena. Uvolněte a bradu pomalu pouštějte do původní pozice.

 

Video
Video se připravuje ...

Pilates pro zklidnění a harmonizaci mysli Videohub

Fotogalerie
4 fotografie