Janko je skvělý táta Klárky (5) a Sofinky (2), milující manžel a velký dříč, který se za všech okolností snažil zabezpečit svou rodinu. V prosinci 2021 se však všechno změnilo. Janka začaly opakovaně přepadat migrény. Přičítal to svému pracovnímu vytížení. Ani návštěva pohotovosti nepomohla.

„Po noční čtyřicetistupňové horečce se mu ráno udělalo hrozně špatně. Skončil v nemocnici, kde mi až odpoledne řekli, že dostal mrtvici. A druhý den upřesnili, že i infarkt,“ popisuje pro Blesk.cz Jánova manželka Petra. Příčinou Jankova stavu byla infekční endokarditida, která následně způsobila i krvácení do mozku. Infekce mu kolovala celým krevním řečištěm a šance na přežití byla podle lékařů minimální.

Život se zastavil

„Tehdy se můj život poprvé zastavil. Ze dne na den Janko přišel skoro o všechno. I když mu zůstalo snad to nejcennější, naše láska. Navzdory špatným předpovědím lékařů a minimální šanci na přežití jsme nikdy nepřestali věřit. Léčba začala pomalu zabírat,“ vzpomíná na osudnou dobu paní Petra.

Po týdnu se její manžel probral z kómatu, avšak s polovinou těla ochrnutou. Postupně začal reagovat, hýbat prsty a hlavně svou ženu poznávat.  Bohužel krvácení do mozku zanechalo další následky. Kromě ochrnutí části těla byla nejvíce postižena centra řeči a paměti.

„I pro naše dcery to bylo neuvěřitelně náročné období. Klárka to nesla velmi špatně, nemohla tatínka navštěvovat. Chybělo jí jeho objetí, společné chození do školky a hry. Nebylo dne, kdy by se nezeptala, jestli je tatínek v pořádku, a kdy se vrátí domů,“ popisuje krušné chvíle Petra.

Učí se mluvit i psát

Během následujících šesti měsíců rehabilitace Ján se vším začínal od základů. „Začal se učit mluvit s mladší Sofinkou a společně jsme se snažili oživit vzpomínky na rodinu, okolí a práci v IT firmě, kterou miloval,“ vypráví Petra.

Díky pravidelné rehabilitaci hrazené ze státního pojištění udělal Janko velký pokrok. Po roce usilovné práce zvládne krátké procházky i základní hygienu s asistencí. Nedokáže však stále číst ani psát. Má před sebou ještě dlouhou a náročnou cestu, aby znovu získal pocit nezávislosti v běžném každodenním fungování.

Pokroky se ovšem v poslední době zpomalují. Janko potřebuje další cvičení, aby se jeho mozek a tělo mohly nadále zotavovat. Rodinný přítel proto založil sbírku na dobročinné platformě Donio.

„Moc bych si přála, aby se našly finanční prostředky na úhradu odborné léčby. Peníze bychom použili na další formy rehabilitace, fyzioterapii, ergoterapii, logopedii, dopravu a doprovod Janka a částečně na výdaje na domácnost. Víme, že to bude ještě dlouhá cesta a ať to dopadne jakkoliv, chci vám všem poděkovat za každou pomoc,“ dodává Petra Hudecová.

Co je infekční endokarditida

 Infekční endokarditida je zánět vnitřního povrchu srdce neboli endokardu, který je způsobený mikroorganismy a postihuje zejména srdeční chlopně. Podle informací IKEMu se jedná o velmi závažné onemocnění, které i v dnešní době vede k úmrtí pacienta ve 20 až 30% případů.

Endokarditidou jsou ohroženy zejména poškozené srdeční chlopně (následkem vrozených vad, předchozích operací, autoimunitních mechanismů či degenerativních změn). To je i případ pana Jána, který trpí vadou chlopně.

 Zatímco u zdravých jedinců organismus většinou snadno zvládne krátkodobou přítomnost mikrobů v krevním oběhu, na změněných srdečních chlopních se mohou bakterie snáze uchytit a ohrozit pacientův život.

 

Video
Video se připravuje ...

Pražský IKEM poprvé použil metodu převozu bijícího srdce k transplantaci pro převoz orgánu ze Slovenska do ČR, kde se díky tomu podařilo zachránit život pětileté holčičce. (2. února 2022) IKEM

Fotogalerie
8 fotografií