Na zdraví?

Na zdraví se sice pije, ale alkohol samozřejmě pro tělo ani psychiku zdravý není. Je nejdostupnější drogou a při závislosti je stejně ničivý jako heroin, včetně toho, že může způsobit rozpad osobnosti a demenci. Omezení spotřeby alkoholu vás naopak odmění spoustou příjemných zdravotních benefitů.

Jak omezit pití?

● Určete si počet nápojů, který za večer vypijete. Nepřekročte ho.

● Sledujte svou celkovou konzumaci alkoholu. Nepodvádějte, počítají se i malá piva a nízkoalkoholické nápoje.

● V každém týdnu mějte několik »střízlivých« dní.

● Když pijete alkohol, pijte zároveň i nealkoholické nápoje. Po každém alkoholickém nápoji udělejte přestávku a vypijte jeden nealko.

● Nepijte tvrdý alkohol. Upřednostňujte nápoje s nízkým obsahem alkoholu

Lepší spánek

Alkohol narušuje spánkový mechanismus. Podle primáře Kliniky adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Petra Popova vlivem sedativního působení etylalkoholu dojde v první fázi k navození celkového útlumu, rychlému nástupu a převaze Non-REM spánku. Při něm dochází nejprve k výrazné svalové relaxaci, po které pak mohou vzniknout naopak svalové křeče a zatuhnutí svalů.

Ve druhé fázi se naopak projeví potlačený REM spánek, který je ale mělký a člověk se při něm snáze budí. Navíc alkohol působí močopudně, a i to může spáče budit.

Pozor na sladkosti!

Pokud výrazně snížíte konzumaci alkoholu, může vás přepadnout chuť na sladké. Podvědomě se jeden zdroj dopaminu (látky, která v mozku spouští příjemné pocity, uvolňuje a uklidňuje) budete pokoušet nahradit jiným. Pokud to uděláte, nahradíte kalorie z alkoholu »cukrovými« kaloriemi a na hubnutí můžete samozřejmě zapomenout.

Hubnutí

Alkohol má hodně prázdných kalorií, a přitom způsobuje i ztrátu zábran a pocit hladu. Navíc narušuje játra. To vede k ukládání tuků v játrech a následnému ztučnění jater. Sníží se jejich funkčnost a hrozí vznik chronického zánětu jater a jaterní cirhózy. Současně dochází k celkovému ukládání tuků v lidském organismu.

Lepší pleť

Konzumace alkoholu vede k dehydrataci pleti, a tedy i ke zhoršení jejího stavu. Po vysazení alkoholu můžete pozorovat zlepšení kožních problémů, jako jsou zarudnutí na tvářích a kolem nosu, lupy, ekzémy nebo růžovka.

Video
Video se připravuje ...

Cirhóza jater: příčiny, příznaky a léčba Videohub

Fotogalerie
3 fotografie