Jak poznáte splín

„Když nastoupí podzimní splín, cítíme se unavení a vyčerpaní, bez energie, trpělivosti a zájmu o cokoliv. Obyčejně se k tomu přidá špatný spánek, který tělo ještě více oslabí. K depresi je krůček, každopádně každý jsme strůjcem svého štěstí a nemusí to tak vůbec dopadnout,“ říká výživová poradkyně Ivana Bednářová Častvajová, garantka Zdraví na Zoot.cz

Jak poznáte depresi

Pokud u vás nastupují úzkostlivé stavy, pochybnosti o vlastní důležitosti, nejistota, plačtivost a problémy s trávením, může se jednat o depresi. V tom případě vyhledejte lékaře.

„Nenechte svůj stav dojít do chronické podoby, která by vám mohla ublížit ještě více. Navíc někdy je psychický stav odrazem jiných zdravotních problémů, o kterých netušíte,“ vysvětluje poradkyně.

Stravujte se sezonně

Do jídelníčku zařaďte sezonní potraviny a spoustu zeleniny ke každému jídlu. Na podzim si pochutnáte na teplých hutných polévkách a jídlech, které zahřejí i zasytí.

Nastavte si pravidelný režim

Minimálně třikrát týdně byste měli strávit aspoň hodinu pohybem. Stačí chůze a není třeba lámat rekordy. Pokud vám to ale okolnosti umožňují, zaplavte si v bazénu, běžte na kolo nebo si zaběhejte.

Buďte v kontaktu

Stýkejte se s přáteli i rodinou, telefonujte si nebo zase propadněte kouzlu deskových her. Stolní hry skýtají téměř nekonečné možnosti zábavy a rázem vás přenesou do jiných civilizací, století a zaměstnají hlavu.

Doplňte chybějící vitaminy

„Pravidelně jezte vitamin C a D a přírodní přípravky, které vám doplní energii, výborná je matcha nebo moringa,“ doporučuje Častvajová.

Omezte přemýšlení

Možná to zní trochu zvláštně, ale podzim nahrává dlouhým úvahám a probíráním se v myšlenkách. Zkuste tomuto lákadlu nepropadnout, nezvažujte, jestli se vám vlastně chce, nebo nechce jít cvičit nebo jet nakoupit.

Uléhejte ve stejnou dobu

Ve stejný čas ulehejte i vstávejte. Toto doporučení platí celý rok, v době nastávajícího úbytku světla ale nabírá na důležitosti. Dlouhá noc totiž motivuje k protahování spánku a odkládání povinností, což ale není šťastnou cestou, jak se splínem bojovat.

Mám depku! Co je opravdová deprese a jak narůstá počet nemocných v populaci