Podzimní dýňový cheesecake
Potřebujete: 50 g sušeného kokosu, 100 g kvalitních sušenek, 2-3 lžíce kokosového oleje, 200 g lučiny, 2 vejce, 200 g dýně Hokkaidó, 1 lžičku skořice pravé, 1 lžíci vanilkového extraktu, 2 lžíce kakaa (Holandského typu), 5 lžic medu/javorového sirupu.
Postup: V robotu podrťte sušenky se strouhaným kokosem a kokosovým olejem a vytvořte těsto. Pokud je příliš sypké přidejte lžíci teplé vody. Vyložte formu pečícím papírem a hmotu natlačte na dno a dobře udusejte. Dejte do lednice na chvilku odpočinout.
Oloupejte půlku malé dýně, nakrájejte na kostičky a dejte ji vařit do vody se špetkou soli. Vařte do měkka cca 15 minut. Předehřejte troubu na 140°C.
Do mixovací nádoby/robotu dejte lučinu, rozklepněte celá vejce, přilijte vanilkový extrakt a přisypte i skořici, oslaďte sirupem či medem a do hladka rozmixujte nebo ušlehejte balonovou metlou. Slijte dýni, přidejte do mixovací nádoby a znovu rozmixujte do hladka. Pyré můžete umixovat i samostatně, a pak do náplně lehce vmíchat v robotu.
TIP: Když náplň našleháte v mixéru, cheesecake bude úžasně nadýchaný, ale může se díky vzduchovým bublinkám napovrchu potrhat. Já tuhle strukturu ale miluju a většinou se mi nepotrhá, musíte ho vždycky ale velmi opatrně zchladit. Pokud chcete dort zaručeně nepotrhat, dortovou náplň nešlehejte a minimalizujte vzduchové bublinky.
Vyndejte formu z lednice a 4/5 dýňové hmoty nalijte na lehce zatvrdlý korpus. Do zbytku náplně přidejte kakao, promíchejte a tenkým „čůrkem“ vlijte do první dýňové vrstvy, tak abyste utvořili třeba spirálu.
Pořádný soudek a 50 sklenic kysaného zelí! Návod na výrobu i s tradičním »šlapáním« podle Jany z Tálína

Pak vezměte párátko nebo jídelní hůlku (tu u dortů používám já, protože je silnější) a od středu k okraji kreslete do náplně čáry tak, aby se utvořil zajímavý obrazec. Klidně směr prostřídejte, anebo jezděte hůlkou v jednom směru, to bude výsledek symetrický.
Dort pečte na 140°C cca 50 minut až hodinu, když mřížkou na které forma s dortem sedí, zahýbáte, měl by se ještě mírně chvět jako by byl uprostřed ze želé. Pak troubu vypněte, po pěti minutách pootevřete – takhle pomalým chladnutím se dort navrchu nepotrhá.
„Teprve až trouba vychladne, dortík vyndejte, nechte ještě chvilku stát při pokojové teplotě, sundejte opatrně dortovou formu a teprve pak strčte dort do lednice. Dort podávejte dobře vychlazený," radí Jana Králiková ze Zásadně zdravě.
Podzimní klasika? Rychlá dýňová polévka!
Podzimní klasika? Rychlá dýňová polévka! Gourmet Pauza/Adam Balažovič