Podzimní dýňový cheesecake

Potřebujete: 50 g sušeného kokosu, 100 g kvalitních sušenek, 2-3 lžíce kokosového oleje, 200 g lučiny, 2 vejce, 200 g dýně Hokkaidó, 1 lžičku skořice pravé, 1 lžíci vanilkového extraktu, 2 lžíce kakaa (Holandského typu), 5 lžic medu/javorového sirupu.

Postup: V robotu podrťte sušenky se strouhaným kokosem a kokosovým olejem a vytvořte těsto. Pokud je příliš sypké přidejte lžíci teplé vody.  Vyložte formu pečícím papírem a hmotu natlačte na dno a dobře udusejte. Dejte do lednice na chvilku odpočinout.  

Oloupejte půlku malé dýně, nakrájejte na kostičky a dejte ji vařit do vody se špetkou soli. Vařte do měkka cca 15 minut. Předehřejte troubu na 140°C.

Do mixovací nádoby/robotu dejte lučinu, rozklepněte celá vejce, přilijte vanilkový extrakt a přisypte i skořici, oslaďte sirupem či medem a do hladka rozmixujte nebo ušlehejte balonovou metlou. Slijte dýni, přidejte do mixovací nádoby a znovu rozmixujte do hladka. Pyré můžete umixovat i samostatně, a pak do náplně lehce vmíchat v robotu.

TIP: Když náplň našleháte v mixéru, cheesecake bude úžasně nadýchaný, ale může se díky vzduchovým bublinkám napovrchu potrhat. Já tuhle strukturu ale miluju a většinou se mi nepotrhá, musíte ho vždycky ale velmi opatrně zchladit. Pokud chcete dort zaručeně nepotrhat, dortovou náplň nešlehejte a minimalizujte vzduchové bublinky.

Vyndejte formu z lednice a 4/5 dýňové hmoty nalijte na lehce zatvrdlý korpus. Do zbytku náplně přidejte kakao, promíchejte a tenkým „čůrkem“ vlijte do první dýňové vrstvy, tak abyste utvořili třeba spirálu.

Pak vezměte párátko nebo jídelní hůlku (tu u dortů používám já, protože je silnější) a od středu k okraji kreslete do náplně čáry tak, aby se utvořil zajímavý obrazec. Klidně směr prostřídejte, anebo jezděte hůlkou v jednom směru, to bude výsledek symetrický.

Dort pečte na 140°C cca 50 minut až hodinu, když mřížkou na které forma s dortem sedí, zahýbáte, měl by se ještě mírně chvět jako by byl uprostřed ze želé. Pak troubu vypněte, po pěti minutách pootevřete – takhle pomalým chladnutím se dort navrchu nepotrhá.

Teprve až trouba vychladne, dortík vyndejte, nechte ještě chvilku stát při pokojové teplotě, sundejte opatrně dortovou formu a teprve pak strčte dort do lednice. Dort podávejte dobře vychlazený," radí Jana Králiková ze Zásadně zdravě.

Podzimní klasika? Rychlá dýňová polévka!

Video
Video se připravuje ...

Podzimní klasika? Rychlá dýňová polévka! Gourmet Pauza/Adam Balažovič

Fotogalerie
5 fotografií